zaterdag, 26. november 2005 - 9:35

SAR helikopter in plaats van ambulance

Texel

Het 303 Search and Rescue (SAR)-Squadron van de vliegbasis Leeuwarden verzorgt vanaf vandaag tot vrijdag 2 december het spoedeisend patiëntenvervoer vanaf Texel gedurende de nacht. Vanwege werkzaamheden aan de TESO-haven op Texel is er geen reguliere bootdienst tussen 22.00 en 06.00 uur. Dit betekent dat ambulances het eiland dan niet kunnen bereiken.
<BR>De inzet van de Search and Rescue helikopter op Texel vindt plaats onder dezelfde voorwaarden als voor de reguliere inzet op de andere Waddeneilanden.

Het 303 Search and Rescue Squadron vormt de reddingseenheid van de Koninklijke Luchtmacht en is op de vliegbasis Leeuwarden gestationeerd met drie Agusta Bell 412 SP helikopters en een team van 25 personen. De eenheid werd in 1959 opgericht om opsporings- en reddingswerk te verrichten. Na verloop van tijd kreeg ze de taak van het vervoer van patiënten van de waddeneilanden naar de ziekenhuizen op het vasteland erbij Dit is uitgegroeid tot een officiële 24-uurs stand-by dienst.

Voor patiëntenvervoer beschikt de AB 412 SP over onder meer een stoeldraagbaar, een defibrillator een bewakingsmonitor voor vitale functies en beademingsapparatuur. Dit jaar is de SAR al meer dan honderd keer ingezet voor patiëntenvervoer naast ondersteuningsoperaties voor de kustwacht.
Provincie:
Tag(s):