vrijdag, 4. november 2005 - 13:26

Scholieren debatteren in Derde Kamer

Den Haag

Pesten, vuurwerk afsteken of het dragen van uniformen op school. Dat is waar 35 leerlingen uit groep 8 van twee basisscholen vrijdag onder leiding van Eerste Kamer-voorzitter mevrouw Timmerman-Buck in Den Haag over discussieerden. Eind september wonnen de leerlingen van basisschool de Wadden uit Haarlem en De Klokbeker uit Ermelo het debat dat hoort bij het lesprogramma ‘Derde Kamer der Staten-Generaal’.

Na vier lesuren, waarin de leerlingen als lid van de Derde Kamer in hun eigen klas stellingen verdedigden over onder meer onderwijs, sport en milieu, kozen ze uiteindelijk hun beste plan. Dat stuurden ze, voorzien van hun beste argumenten aan de jury. Het ging om de kracht en de originaliteit van de argumenten en de manier waarop de leerlingen die hadden verwoord.

Van de 250 deelnemende scholen, leverden de scholen uit Haarlem en Ermelo de beste argumenten in en wonnen daarmee een reis naar het Binnenhof op. Volgens de winnende leerlingen moet ‘er meer lessen buiten zijn, in de natuur en op straat, want sommige dingen kun je beter niet uit een boekje leren’. Goede tweede was de stelling ‘Leraren moeten les geven over gezond eten, want te veel snoepen is niet gezond’.
Provincie:
Tag(s):