donderdag, 15. december 2005 - 15:37

Schoonste School 2005: Sterre der Zee

Delfzijl

Wat is het geheim van een schone school? Hoe maak je leerlingen bewust dat ze zelf (ook) verantwoordelijk zijn voor een frisse school zonder troep? En wat is de beste methode om zwerfafval op te ruimen? De antwoorden op deze heldere vragen kunnen twee scholen het beste beantwoorden: basisschool Sterre der Zee in Delfzijl en Interconfessionele Scholengemeenschap het Westland in Poeldijk.

Deze scholen hebben, na drie maanden van vuilwerende opdrachten, de Schoonste School Wedstrijd 2005 gewonnen! Zij ontvingen uit handen van directeur Marielle van Aggelen van Stichting Nederland Schoon een geldprijs, te besteden aan een project ter bestrijding van zwerfafval.

Leerlingen en schoolpersoneel van ruim 200 scholen hebben de afgelopen drie maanden geprobeerd om hun school zo schoon mogelijk te maken en uiteraard te houden!

In drie voorrondes kregen de scholen verschillende opdrachten. In de derde en laatste ronde bezocht een undercover inspectieteam 27 basisscholen en 23 scholen voor voortgezet onderwijs. De 5 schoonste basisscholen en 5 schoonste scholen voor voortgezet onderwijs werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in science centre NEMO in Amsterdam.

Bij de prijsuitreiking ging het uiteindelijk om één ding: bij welke school lag het minste zwerfafval na afloop van de Schoonste School Wedstrijd?

Woensdag werd duidelijk welke school het beste het zwerfafval (zoals blikjes, kauwgom, boterhamzakjes, sigarettenpeuken en andere troep) in bedwang kan houden. Onder luid gejuich namen de leerlingen van basisschool Sterre der Zee in Delfzijl en voortgezet onderwijs-school Interconfessionele Scholengemeenschap het Westland (ISW) in Poeldijk de prijzen in ontvangst: een geldbedrag voor de hele school en een reusachtige gouden afvalbak. Maar het mooiste is natuurlijk dat zij een jaar lang met trots mogen zeggen: wij zijn de Schoonste School van Nederland. Basisschool Sterre der Zee is vorig jaar als tweede geëindigd en heeft nu de eerste plaats veroverd.

Basisschool Eben Haëzer in Oldebroek, en basisschool Speulderbrink in Speuld deelden beide de tweede plaats en namen een geldbedrag in ontvangst. H

et Carmel College in Raalte eindigde als school voor voortgezet onderwijs op de tweede plaats en nam ook een geldbedrag in ontvangst. Ook voortgezet onderwijs-school Bonhoeffer College Junior in Enschede ontving een geldbedrag. Zij eindigde als derde.

Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wil met deze wedstrijd bereiken dat alle leerlingen zich meer verantwoordelijk voelen voor zwerfafval in en rondom school. Zwerfafval is niet alleen een grote ergernis van schoolpersoneel, maar ook van omwonenden. Deze tweede keer dat de Schoonste School Wedstrijd werd georganiseerd, was wederom een groot succes.
Provincie:
Tag(s):