donderdag, 24. november 2005 - 10:29

Schudden voor gebruik

Amstelveen

Handelaren, tuincentra’s, transportbedrijven en natuurlijk de bloemist bereiden zich voor op de drukke tijden nu de kerstbomenverkoop langzaam op gang komt. Toch niet iedereen koopt een boom, maar liever een dure zaag om zelf een boompje 'te lenen'. In het buurland België verdwijnen in de aanloop naar de feestdagen maar liefst veertigduizend kerstbomen, die bij kwekers worden gestolen, zo liet Bart Boeraeve van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers weten.

Ook in Nederland worden bij de tien grootste boomtelers veel bomen 'geleend' om de huiskamers te versieren. Een percentage kon Jan van Leeuwen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) niet geven maar net als in België is het niet ondenkbaar dat ook Nederland meeloopt in een stijgende lijn van illegaal kappen of rooien.

Niet alle bomen die straks in de huiskamers staan te schitteren zijn op Nederlandse bodem opgegroeid. Veel van de bomen komen uit Polen of ander Europese landen en worden op de Nederlandse markt verhandeld. Deze bomen, zo liet van Leeuwen weten, zijn slechter dan de Nederlands geteelde boom. Naast het feit dat de bomen een behoorlijke rit achter de rug hebben, zijn de meeste bomen al in oktober gekapt en opgeslagen in grote koelcellen, wat de kwaliteit van de boom geen goed doet.

Hoe kan je nu herkennen, wanneer je een kerstboom aanschaft, dat je ook een verse boom te pakken hebt?

(1) Vraag de verkoper waar hij de boom vandaan heeft. Komt hij van Nederlandse bodem dan kan je de koop overwegen.

(2) Schud eens flink aan de boom en kijk of er naalden uitvallen.

(3) Druk een met je nagel in een naald van de boom. Is de naald vochtig koop hem gerust. Maar kijk ook vooral of de naald geen bruine stukjes geeft. Als dat wel het geval is koop hem niet.

(4) Als laatste is de meest verse Nederlandse boom te herkennen aan een goede kluit. Deze bomen zullen het langst blijven staan zonder naalduitval.
Provincie:
Tag(s):