maandag, 20. juni 2005 - 11:22

Scootmobiel vliegt uit de bocht

Zwolle

Scootmobielen zijn begrensd maar desondanks slaagde een 91 jarige scootmobiliste er toch in met een te hoge snelheid uit de bocht te vliegen. Het incident vond afgelopen weekend in Zwolle plaats. Behoudens een kleine snijwond kon de hoog bejaarde vrouw na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

De scootmobiel als vervoermiddel voor mensen met een aandoening is een goede uitkomst. Niemand die daar nog aan twijfelt. Het aantal scootmobielen dat tegenwoordig aan het verkeer deelneemt stijgt. Toch zorgt deze nieuwe groep verkeersdeelnemers soms voor ongewenste situaties. Zo is het al voorgekomen dat een scootmobilist met zijn voertuig de snelweg opreed. In Zwolle reed afgelopen zaterdag een 91-jarige scootmobiliste, kennelijk met een te hoge snelheid, de bocht in waarna het vervoermiddel kantelde. De bestuurster kwam er redelijk goed af. Volgens de politie is de te hoge snelheid oorzaak van het ongeval geweest.

Scootmobielen worden overwegend door de lokale gemeente verstrekt (in het kader van de Wet Voorzieningen gehandicapten) waarbij er afhankelijk van de stuurmanskunst van de betrokkene het middel op een bepaalde snelheid wordt afgesteld. Een snelheid die overigens tot maximaal 18 kilometer kan oplopen. Met een dergelijke snelheid in een scherpe bocht is het gevaar van kantelen aanwezig. De betreffende Zwolse bejaarde vrouw heeft dat ondervonden. Voor de verstrekkers van scootmobielen eens te meer een signaal om zeer verantwoord met de snelheid van dit soort hulpmiddelen om te gaan.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):