woensdag, 12. oktober 2005 - 9:05

Shoppen met inruilauto loont

Den Haag

Wie zijn eigen auto inruilt bij de aankoop van een nieuwe kan zich door een goede oriëntatie bij verschillende bedrijven veel geld besparen. Bij een door het ANWB-blad Kampioen uitgevoerde test was er een verschil tussen het hoogste en laagste bod maar liefst €4252. Een mystery shopper van de ANWB ging de afgelopen zomer bij 50 garages in onderhandeling over de koop van een nieuwe middenklasser. De klant wilde een Toyota Carina 1.8 Gli uit 1996 (85 000 km) inruilen. Het laagste bod voor de oude auto was €2000 en het hoogste bod € 6252.

Maar liefst 36 van de 50 bezochte bedrijven kregen het ‘rapportcijfer’ acht voor de ontvangst en behandeling. De koper werd zelden onder druk gezet. Wel werd geregeld een alternatieve uitvoering van de auto voorgesteld omdat deze in voorraad stond of in een actie liep. Daar is echter niets op tegen want dat kan voordelig zijn voor de klant. Ook moet opgemerkt worden dat er wellicht nog meer te bereiken was geweest als er daadwerkelijk tot koop zou zijn besloten.

Van regionale prijsverschillen is nauwelijks sprake, zo blijkt uit de rondgang. Het verschil in prijs tussen de diverse regio’s is nooit meer dan €250.

De bond adviseert leden dan ook, als er een nieuwe auto wordt gekocht en de oude wordt ingeruild, meerdere dealers te bezoeken en een offerte te laten uitbrengen. Is de keuze gemaakt, dan valt er ook nog over de offerte te onderhandelen.

De ANWB publiceert de adviezen en de uitkomsten van het onderzoek, omdat veel leden het komende najaar op zoek gaan naar een nieuwe auto. Het najaar is nu eenmaal voor velen een periode om een auto te kopen. Zo mogen kopers komende periode veel aanbiedingen van de dealers verwachten.
Categorie:
Tag(s):