maandag, 6. juni 2005 - 9:11

Sigarettenfabrikant gedagvaard door zieke roker

Landgraaf

Een 67-jarige man uit het Limburgse Landgraaf gaat sigarettenfabrikant British American Tobaco (BAT) dagvaarden. Hiermee wil hij de fabrikant verantwoordelijk stellen voor de schadelijke invloed van roken op zijn gezondheid. De man heeft sinds 1957 meer dan twee pakjes sigaretten van BAT gerookt en heeft inmiddels longemfyseem ontwikkeld. Door een herseninfarct kan hij zijn linkerarm niet meer gebruiken.

Aan de rechtszaak zitten 5 jaar van voorbereidingen vast. De man, Peter Römer, vindt het vooral kwalijk dat BAT nooit heeft gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van roken op de gezondheid. Dit werd pas vanaf 1981 verplicht gesteld door de overheid. Toen Römer bekend werd met de gezondheidsrisico’s was hij al dermate verslaafd, dat hij niet meer kon stoppen. “Ik heb diverse pogingen ondernomen� zegt hij in Trouw.

Voor BAT is dit niet de eerste rechtszaak van een roker. Zo heeft de fabrikant in de VS 600 aanklachten gehad van rokers. In slechts één geval leidde dit tot een positieve uitspraak voor de roker.
Provincie:
Tag(s):