woensdag, 9. november 2005 - 17:10

Sint Maartenskliniek opent nieuw stiltecentrum

Nijmegen

Op donderdag 10 november opent de Sint Maartenskliniek een nieuw stiltecentrum. Een plek waar patiënten, bezoekers en medewerkers tot zichzelf kunnen komen. Omdat stilte niet het alleenrecht is van een bepaalde traditie of cultuur, heeft het stiltecentrum geen aparte hoeken voor verschillende godsdiensten.

Katholiek, protestant, islamitisch, met of zonder geloofsovertuiging: iedereen kan in het gebouw een plaats vinden voor rust, bezinning of gebed.

Ziekte is vaak ingrijpend. Zeker wanneer mensen voor behandeling in het ziekenhuis moeten verblijven of revalideren, kan men zich angstig, onzeker of verdrietig voelen. Wie even tot zichzelf wil komen kan terecht in het nieuwe stiltecentrum.

Stilte is een bron van rust te midden van onrust en spanningen, tussen de drukte en bedrijvigheid in het ziekenhuis. Stilte kan mensen dichter bij zichzelf brengen. Daardoor kan het ruimte scheppen en kracht geven.

Het gebouw is ontworpen door de architect René Geerling en interieurarchitect Bas de Jong van Wiegerinck Architecten te Arnhem. Zij wilden een stiltecentrum maken dat los staat van de kliniek maar op een bijzondere wijze verbonden: om in het licht te komen moet je door een donkere gang. De muren in de Japans georiënteerde tuin rondom het centrum, zijn opgebouwd uit gaas met grove stenen.

Dit geeft een natuurgevoel waardoor bezoekers uit de sfeer van het ziekenhuis getrokken worden. Het centrum zelf bestaat uit een glazen cilinder van 6 meter doorsnede. De binnentrommel is dicht en wordt opgetild waardoor het ‘aardse’ licht door de glazen rand aan de onderkant het centrum binnenstroomt. Door het glazen dak valt het licht van boven binnen. De bezoeker wordt in de ronde ruimte omsloten met licht.

In het stiltecentrum staat een beeld dat ontworpen is door kunstenares Diane Dijckhoff uit Overasselt. Het beeld is gemaakt van kunsthars dat gegoten is in een mal van een echte holle boom. In de transparantie van de holle boom ziet de bezoeker gekleurde glazen knikkers. Deze staan symbool voor de kwetsbare punten in het menselijk lichaam: zenuwknopen, cellen, kernen en kwetsuren. Hiermee benadrukt de kunstenares de kwetsbaarheid van de mens in lichaam en geest. Het licht dat in het beeld weerkaatst wordt, symboliseert de menselijke mogelijkheid om tot inzicht en verlichting te komen.

De Sint Maartenskliniek is een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in houding en beweging. Het richt zich volledig op drie specialismen: orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Daarnaast beschikt het ziekenhuis over een eigen sportmedisch centrum. Jaarlijks worden er 30.000 nieuwe patiënten bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen behandeld.

Deze zijn afkomstig uit zowel de regio Nijmegen als andere delen van Nederland. Het ziekenhuis heeft een eigen afdeling voor wetenschappelijk onderzoek. Op haar werkgebied behoort de Sint Maartenskliniek tot de toonaangevende instituten van Nederland en Europa. Er werken circa 1500 mensen, waarvan 75 specialisten en assistent-geneeskundigen in opleiding.
Provincie:
Tag(s):