donderdag, 27. januari 2005 - 17:22

Sjiek en Sjoen? Samen doen.

Maastricht

De gemeente Maastricht is donderdag gestart met haar campagne voor een ‘Sjiek en Sjoene’ stad. Hiervoor gebruikt ze de leus: Sjiek en Sjoen? Samen doen. Het is de gezamenlijke verantwoording van burgers en gemeente iets te doen aan afval. De stad moet schoon en mooi gehouden worden. Dus geen zwerfvuil meer, stoepen en straten hoedenpoepvrij.

Geen vieze milieuperrons of kapot straatmeubilair, zoals tegels die stuk zijn. Om het geheel in woord en in beeld neer te zetten, heeft de gemeente 2 getekende figuren gekozen als dragers van deze campagne: Mevrouw Sjiek en meneer Sjoen.

Er worden tijdens de campagne accenten gelegd in bepaalde perioden. Gestart wordt in de week voor het carnaval en de komende maanden worden actieweken georganiseerd in diverse buurten, waarin de buurten centraal staan. De acties bestaan uit opschoonacties, schoolprogramma van het Centrum Natuur- en Milieu Educatie (CNME), buurtmonitoring, aanleg van ondergrondse milieuperrons en toezicht en handhavingsancties.
De ondersteuning van deze weken gebeurt door middel van radiospots, posteracties, grote stickers op reinigingswagens, affichering op driehoeksborden en artikelen in de Maaspost.

Overtreders krijgen fikse boetes. Niet alleen een bekeuring voor de overtreding, maar ook het opruimen van het afval wordt bij de overtreder in rekening gebracht. De boete bedraagt momenteel € 48,-. Het opruimen door de gemeente kost de overtreder minstens het dubbele.
Tijdens het carnaval zullen 2 grote poppen van de Sjiek en Sjoen, meedoen aan de optocht (www.sjiekensjoen.nl).
© BON/Tekst en foto’s: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):