dinsdag, 25. januari 2005 - 15:22

Slachtoffers herdacht

Den Haag

Dinsdag werden in de Ridderzaal in Den Haag de Nederlandse slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië herdacht. Naast de getroffenen, hun nabestaanden en hulpverleners waren ook koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Maxima, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en het kabinet aanwezig.

Even voor tweeën kwam koningin Beatrix aan bij de Ridderzaal, waar om 14:00 uur de herdenking begon. Minister-president Balkenende hield namens het kabinet een toespraak waarin hij zijn medeleven betuigde. ‘Huizen kun je weer opbouwen. Wegen weer aanleggen. Een dorp kan weer verrijzen uit de modder. Maar uw verdriet en verschrikking zijn niet met fysieke middelen goed te maken’.

Na premier Balkenende hielden twee slachtoffers van de tsunami een emotionele toespraak. Een van hen had bij de ramp haar man verloren. Na de herdenking vond een informele bijeenkomst tussen de slachtoffers en de koninklijke familie plaats.

Inmiddels is het aantal Nederlandse doden als gevolg van de zeebeving opgelopen tot twaalf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat het Rampen Identificatie Team (RIT) een twaalfde slachtoffer heeft geïdentificeerd. Van de twaalf Nederlanders zijn er tien omgekomen in Thailand, een in Sri Lanka en een tijdens de vlucht van Thailand naar Brussel.

Het aantal vermiste Nederlanders staat op dertig. Het aantal niet-traceerbaren is geslonken naar ongeveer tien. Van hen is niet zeker of ze tijdens de zeebeving in de rampgebieden aanwezig waren.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):