zaterdag, 12. maart 2005 - 22:02

Slavernij bestaat nog in Nederland

Hilversum

Volgens de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) vormen West-Afrikaanse criminele organisaties een belangrijke spil in het leveren van goedkope arbeidskrachten in Nederland. Dit zegt directeur Laagland van het SIOD in het RTL-nieuws. De goedkope, vooral mannelijke arbeidskrachten worden geronseld in Afrika en op stations in Nederland. Ze worden ingezet in voornamelijk tuinbouw, slachterijen en de schoonmaakbranche. Laagland noemt dit een vorm van ‘moderne slavernij’.

De illegalen worden vanuit Afrika over land of per vliegtuig vervoerd naar Nederland en hier voorzien van de nodige papieren en verblijfplaatsen. Overal hangt echter een prijskaartje aan. Van het verdiende loon krijgt de arbeidskracht uiteindelijk maar eenderde zelf in zijn hand, wat neer kan komen op €2,- per uur. Laagland spreekt van ‘volstrekte uitbuiting’ van deze mensen die totaal afhankelijk zijn van de criminele organisaties.
Daarnaast zijn de werkomstandigheden zeer Spartaans, zoals een hoog werktempo, overschrijding van de geluidsnormen en werkdagen die kunnen oplopen tot 16 uur. Ook zijn de huisvestingsomstandigheden voor de illegalen miserabel. Zo komt het voor dat 3 personen in ‘ploegendienst’ een bed moeten delen.
Het is moeilijk deze criminele organisaties te bestrijden. Als een netwerk wordt opgerold, wordt het wel weer door anderen overgenomen die op dezelfde voet verder gaan. © BON

Provincie:
Tag(s):