woensdag, 30. maart 2005 - 10:01

Slecht vooruitzicht voor aarde

Schiphol

Tien klimmers van Milieudefensie hebben donderdag een megagroot spandoek van 100m2 aan de luifel voor Schiphol Plaza gehangen met de leus 'The sky has a limit. Clean air now'. De actie is een protest tegen de bouw van een nieuwe vliegtuigpier, speciaal bedoeld voor prijsvechters. Milieudefensie heeft bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning, omdat deze in strijd is met de Europese regels voor luchtkwaliteit. De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood', waarmee Milieudefensie maatregelen bepleit om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Volgens Milieudefensie laat de overheid de luchtvaartsector in Nederland ongebreideld groeien, terwijl dit in strijd is met de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit. Door de pier worden meer vliegbewegingen vanaf Schiphol mogelijk, met dus onvermijdelijk ook méér uitstoot van vervuilende stoffen door vliegtuigen. De auto's waarmee passagier en bezoekers van en naar de luchthaven reizen (58% komt met de auto), leveren ook een aanzienlijke bijdrage aan de luchtvervuiling. Op de plek waar de prijsvechterspier komt, worden de normen voor stikstofdioxide en fijn stof nu al flink overschreden, zo blijkt uit berekeningen van Rijkswaterstaat. Jaarlijks overlijden 5.000 mensen voortijdig door ongezonde lucht.

Milieudefensie heeft gisteren van de provincie Noord-Holland en gemeente Haarlemmermeer geëist dat zij de luchtkwaliteit gaan meten op de zeven smerigste plekken rond Schiphol. Bij weigering stapt Milieudefensie naar de rechter. Op basis van de beroerde luchtkwaliteit terplekke gaat Milieudefensie ook naar de rechter om de afgepikte slaapuren van omwonenden rondom Rotterdam Airport (Zestienhoven) en Maastricht Airport (Beek) terug te halen.

Tijdens de actie op Schiphol wees milieudefensie ook nog het vandaag verschenen bericht dat de aarde in een hoog tempo door de mens wordt beschadigd. Dit staat in een rapport dat is opgesteld door wetenschappers in opdracht van de Verenigde Naties. De vervuiling door de mens moet snel worden beperkt. De betrokken onderzoekers sporen hun regeringen aan om hiervoor extra geld opzij te leggen.
Door de aantasting van de ecosystemen, is al tweederde van water en lucht vervuild geraakt. Van het dierenrijk wordt tien tot dertig procent met uitsterven bedreigd. De wetenschappers concluderen dat er snel iets moet veranderen. De vervuiling door de mens leidt anders tot nog meer ziektes, ontbossing en dode zones in de zeeën. © BON
Provincie:
Tag(s):