zondag, 20. maart 2005 - 10:19

Slimme auto leest de krant voor

Lelystad

Minder, maar wel precies op jóuw rit toegesneden verkeersinformatie, zodat je minder aan je hoofd hebt en je al rijdende bijvoorbeeld een hotel of restaurant kunt reserveren of je elektronische agenda kunt raadplegen. Tegelijk kun je bij wijze van 'infotainment' krantenkoppen laten voorlezen. Komt je rijtaak in de knel, dan zet het 'systeem' zelf het mes in de informatiestroom.

Veertig auto's, volgepropt met navigatie- en communicatieapparatuur, gaan vanaf mei 'Wijzer op Weg'. Dat is de naam van de proef waarvoor Rijkswaterstaat in het kader van 'Wegen naar de Toekomst' het groene licht heeft gegeven. Het systeem kan wegbeheerders verfijnde verkeersinformatie geven ('floating car data') en inzicht bieden in toekomstig weggebruik.

Testrijders toetsen bij vertrek zelf herkomst en bestemming in. Hoe meer auto's in de toekomst met dit soort systemen zijn uitgerust, hoe minder borden en informatiepanelen op den duur op en langs de weg hoeven te staan, zo wordt verondersteld.

De 'Wijzer op Weg'-auto's kunnen ook het pad effenen voor kilometerheffing, zegt chief technology officer Jan van de Wel van Technolution in Gouda. Voorwaarde is dat later beveiligingsapplicaties worden toegevoegd. Van de Wel voorspelt dat de nu toegepaste technologie in 2007/2008 op de markt kan komen. Dit in het kielzog van de navigatieapparatuur die ook steeds meer in het dashboard van personenauto's verschijnt.

Het hart van 'Wijzer op Weg' bestaat uit de navigatieapparatuur met een koppeling aan een centrale agenda. Tijdens de rit wordt voor het te berijden traject route-, file- en incidentinformatie geven. Ook wordt gewaarschuwd voor snelheidsbeperkingen en gevaarlijke bochten.

Een voorbeeld van 'infotainment' dat in de toekomst kan worden geleverd is een beursbericht op maat, dat wil zeggen, waarin de bestuurder is geïnteresseerd. De apparatuur per voertuig kost zo'n € 1500,-. Inclusief ontwikkelingskosten is met de pilot in totaal een bedrag van vijf ton gemoeid.

©BON/Sjaak Bron:Verkeerskunde

Categorie:
Tag(s):