woensdag, 4. mei 2005 - 10:54

Smartlap gaat aan eigen succes ten onder

Zwolle

Liefhebbers van het echte levenslied moeten in Zwolle een jaartje overslaan. De organisatie van het Zwolse Smartlappenfestival besloot daartoe omdat ze het niveau voor verbetering vatbaar vonden. Dit jaar dus geen lied over ‘de zeeman die tot tranens toe bewogen aan de kade afscheid van zijn geliefde neemt.’

De kentering voor het enige Zwolse Smartlappenfestival was vorig jaar al merkbaar. Waar normaliter de grote zaal van schouwburg Odeon tot de nok was gevuld, bleken er plotseling lege plekken te zijn. "We hebben hier jaren met een volle bak gedraaid en dat succes keert zich tegen ons. Mensen die dolgraag naar het festival wilden komen, kwamen niet in de veronderstelling dat de zaal toch uitverkocht was."

"Daarnaast zijn we van mening dat het niveau van de liedjes bij sommige artiesten te wensen overliet. Dat heeft ons aan het denken gezet. Dit jaar dus geen festival maar volgend jaar hopen we met een vernieuwde opzet terug te komen", zegt John van Dinther. Hij is medeorganisator en tevens voorzitter van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ).

Vooral de gemakzucht van sommige deelnemers was voor de organisatie aanleiding om een jaartje rust te nemen. Want het niveau van een smartlap is meer dan een avondje voor het optreden nog snel even een liedje van Corry Konings instuderen.

Smartlappen zijn liedjes met gevoel en juist dat gevoel was bij de organisatie minder aanwezig. Liever eigen composities met eigen teksten dan het nazingen van bestaande meezingers. Een soort van competitie waarbij jaarlijks de besten op het grote podium in de schijn werpers worden gezet.

De vijftiende editie van het festival is door de organisatoren gepland voor 4 november 2006. Deelnemers krijgen dus ruim een jaar de tijd om zich te beraden op nieuwe insteek van het levenslied.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):