donderdag, 6. januari 2005 - 20:07

Smink krijgt vergunning

Amersfoort

De provincie Utrecht zal op 7 januari een vergunning verlenen aan de firma Smink voor het exploiteren van de beoogde baggerberging in Zevenhuizen. De provincie is verplicht deze vergunning te verlenen omdat de aanvraag binnen de wet past. De provincie en de gemeente zullen echter wel blijven zoeken naar alternatieven. Met de gezamelijke zoektocht zijn zij inmiddels een stuk opgeschoten. Het ziet er volgens wethouder Eerdmans en gedeputeerde Binnekamp naar uit dat de vergunning aan Smink niet hoeft te worden gebruikt, nu er voor verreweg het grootste deel van de Utrechtse bagger alternatieve stort- en verwerkingsmogelijkheden beschikbaar lijken.

Het vinden van een reëel alternatief zou de aanleg van de baggerberging ten noordoosten van Amersfoort overbodig maken. Maar, hoe raak je de oorspronkelijk geschatte hoeveelheid van zeven miljoen kubieke meter vervuilde bagger kwijt die tot 2030 wordt opgediept uit de Utrechtse wateren? Op basis van het MMG-rapport mag verwacht worden dat deze ontwikkelingen er toe kunnen leiden dat het restprobleem door de markt wordt opgelost.
Maar provincie en gemeente geven beiden aan dat zij voor dit restant nog geen 100% zekerheid kunnen beloven binnen de Utrechtse provinciegrenzen. Daarom is het nodig dat de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort verder praten met het rijk en met Smink. Die gesprekken zijn er voor beide overheden op gericht een oplossing te vinden, zonder dat de baggerberging Zevenhuizen wordt aangelegd. Wethouder Eerdmans en gedeputeerde Binnekamp: 'We gaan op basis van eerdere afspraken ervan uit dat minister Peijs, die nu staatssecretaris Schultz van Haegen vervangt, onze opzet steunt. Haar definitieve antwoord verwachten we deze maand'. © BON / Foto: Menno Bausch
Provincie:
Tag(s):