vrijdag, 6. mei 2005 - 16:53

Snipers voor Bush?

Zuid-Limburg gaat dit weekeinde gedeeltelijk op slot. De Amerikaanse president George W. Bush zal zondag de herdenking op de militaire begraafplaats Margraten bijwonen in aanwezigheid van Koningin Beatrix en minister-president Jan-Peter Balkenende. Het bezoek gaat met strenge veiligheidsmaatregelen gepaard. Hiervoor worden ongeveer 2650 eenheden van politie, Koninklijke Marechaussee en Koninklijke Landmacht ingezet.
<BR>Zo mogen de bewoners die wonen op de route naar de begraafplaats hun auto niet aan de straat of zelfs op de oprit laten staan.

Brievenbussen van deze bewoners die aan de straat staan of aan de muur hangen worden vantevoren geïnspecteerd en vervolgens verzegeld.
Wandelgebieden in het heuvellandschap in de buurt van de begraafplaats zijn ten tijde van de herdenking niet toegankelijk.

Sinds vrijdagochtend hebben de burgemeesters van Valkenburg, Maastricht en Margraten een noodverordening ingesteld, om de orde te handhaven tijdens het bezoek van Bush. De vrees zit hem vooral in demonstraties en acties zoals aan het begin van de week toen op het wegdek anti-Bushleuzen waren gekalkt. Opvallend detail is dat de loco-burgemeester van Beek een lawaaidemonstratie aankomende zaterdag, tijdens de aankomst van de Amerikaanse wereldleider op Maastricht Aachen-Airport, wel heeft toegestaan. Wel zal er politiebegeleiding zijn tijdens deze demonstratie, zodat het niet uit de hand kan lopen.

Ook het verkeer dat via de snelwegen A79 en A2 moet reizen dit weekeinde, zal rekening met vertraging of omleidingen moeten houden. Zaterdagavond wordt de A2 vanaf knooppunt Kerensheide tot aan de Geusselt, en de A79 vanaf Hulsberg tot aan de Geusselt in beide richtingen volledig afgesloten. Deze afsluitingen gelden vanaf 19.15 uur tot 20.45 uur. Ook op zondagochtend 8 mei zijn die weggedeeltes afgesloten evenals de A2 vanaf de Geusselt tot Gronsveld. De afsluitingen op zondagochtend duren van 9.00 uur tot 12.00 uur. Ook worden er diverse provinciale- en gemeentelijke wegen afgesloten. Het verkeer bij knooppunt Kerensheide, en Gronsveld wordt omgeleid.

Het Château St. Gerlach is inmiddels veranderd in een vesting. Het gebied rondom het Château, waar George Bush van zaterdag op zondag zal overnachten, is afgezet met ruim 3 kilometer prikkeldraad. Volgens een buurtbewoner zouden er zelfs sluipschutters in de buurt aanwezig zijn om de veiligheid van de Amerikaanse president te garanderen.

De bezoekers voor de herdenkingsceremonie zullen zondagochtend met bussen naar de begraafplaats worden vervoerd. Dit geldt ook voor de pers. Zij zullen vanaf het MECC, waar zij zich moeten melden, naar het vliegveld en naar de begraafplaats worden vervoerd.
Verslaggevers van Blik op nieuws zullen tijdens het Bushweekeinde aanwezig zijn en verslag uitbrengen van deze unieke gebeurtenis in de zuidelijke punt van Nederland. BON/John Peters Foto's:Jean-Pierre Geusens/Rob Hoorn
Provincie:
Tag(s):