vrijdag, 11. november 2005 - 11:27

SP woedend om voorgenomen uitzetting

Den Haag

Donderdag tijdens een spoeddebat over de opvang van de slachtoffers van de Schipholbrand kondigde minister Verdonk onverwacht aan dat zij van plan is binnenkort te beginnen met het uitzetten van deze mensen. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit heeft bijna geen woorden voor het gebrek aan compassie van deze regering, zo valt te lezen op de website van de partij.

Het debat ging in eerste instantie over de opvang van de slachtoffers van de brand. Jan de Wit: “De afgelopen weken hebben ons heel veel klachten bereikt over de manier waarop deze mensen behandeld zijn.

VluchtelingenWerk, Amnesty International, asieladvocaten: allemaal melden zij dat de medische en psychologische opvang tekort schiet, dat de communicatie met de mensen in de detentiecentra moeizaam verloopt, dat de overlevenden erg bang zijn voor een nieuwe brand terwijl zij vastzitten.

Ik heb vanmiddag de ministers Donner en Verdonk met deze klachten geconfronteerd en geëist dat de opvang werd verbeterd. Hun reactie vond ik eerlijk gezegd verbijsterend.�

Want, zo stelde minister Donner, er klopte helemaal niets van het beeld dat ‘in de media’ van de opvang werd geschetst. Iedereen zou keurig opgevangen zijn. En hoe VluchtelingenWerk en Amnesty bij hun kritiek kwamen, dat wist hij ook niet. Dus er viel ook niks te verbeteren aan de opvang, volgens de minister. De Wit: “Met andere woorden: iedereen is gek en ik heb gelijk.

Ik geloof er niks van dat al die klachten overdreven of verzonnen zouden zijn. Er hebben zich bij ons ook mensen gemeld die in die detentiecentra werken, en die zien wat er allemaal misgaat! Wat voor belang hebben die erbij om zoiets uit hun duim te zuigen? De minister heeft toegezegd dat hij de opvang door de Inspectie voor de Volksgezondheid zou laten onderzoeken. Ik denk dat de uitkomsten daarvan hem tegen zullen vallen�, aldus de Wit.

De Wit vroeg namens de SP aan minister Verdonk om de vreemdelingenbewaring van de slachtoffers op te heffen. De Wit: “Ik heb al eerder gezegd: aangeslagen mensen die net iets vreselijks hebben meegemaakt, horen niet in de gevangenis. Maar net als eerder bleek de minister dat geen enkel probleem te vinden. Sterker nog: ze vindt dat de meesten gewoon op het vliegtuig kunnen worden gezet.�
Provincie:
Tag(s):