zondag, 12. juni 2005 - 11:28

Spaanse Reuzen in Maastricht

Maastricht

De Maastrichtse binnenstad stond dit weekend in het teken van het 7e internationale Reuzenfeest met als hoogtepunt de Reuzenstoet op zondag die door het Reuzengilde Gigantius Maastricht werd georganiseerd. In het jaar 2000 was het laatste bezoek van de reuzen aan onze stad. Zoals de foto’s van dat jaar laten zien waren het geen kleintjes die een bezoek brachten aan de Maastrichtse binnenstad.

Het geloof in reuzen is zo oud als de mensheid. In allerlei culturen komen we ze tegen. In de Middeleeuwen werkte de katholieke kerk mee aan de instandhouding van de reuzen-mythen, die nog uit de Keltische tijd stamden. Na de kerstening liepen vele reuzen, vaak getransformeerd in een Goliath figuur, mee in de processies.

Naast reuzen uit onder andere België, Frankrijk, Nederland en Spanje, lopen er diverse groepen mee, die gekleed waren in historische klederdracht, die fragmenten tonen uit de Maastrichtse stadshistorie.

Dit weekend ontving stadsreus Gigantius na vijf jaar weer reuzen uit Europa en hun gevolg. Er waren veel opvallende groepen zoals de Spaanse reus l'Agliga uit Reus (uitspreken als Re-Oes) in Spanje. Deze gouden Adelaar kwam voor het eerst buiten de stadmuren van het Spaanse Reus. De Spaanse folklore klanken en de dansende onderdanen van de reus brachten een stukje Spanje in de Limburgse hoofdstad.

Meer dan 100.000 mensen konden genieten van deze 5 jaarlijkse Folklore in de Maastrichtse binnenstad.

Meer informatie over deze reuzen kunt u vinden op: www.gigantius.nl

© BON Tekst/foto’s Jean-Pierre Geusens.
Provincie:
Tag(s):