zondag, 15. mei 2005 - 1:59

Spaanse titel voor Nederlands trio

Trainer Frank Rijkaard en zijn assistent Henk ten Cate hebben Barcelona voor het eerst sinds 1999 weer het landskampioenschap bezorgt, na een punt te pakken in de uitwedstrijd bij Levante (1-1). Het is de zeventiende keer dat de Catalanen zichzelf kampioen van Spanje kunnen noemen.

Het was zaterdag een erg onrustige dag in de Primera División. Dat begon met het feit dat Real Madrid uit bij Sevilla niet wist te winnen, zodat Barcelona later die avond al kampioen kon worden. Real begon slecht aan de belangrijke wedstrijd tegen de nummer vier uit de competitie en het duurde dan ook nog geen twintig minuten totdat Sevilla op voorsprong kwam door een vrije trap van Sergio Ramos.

Na de goal krabbelde Real echter terug en bereikte zelfs een voorsprong door een eigen doelpunt van Javi Navarro en een doelpunt van Zinedine Zidane. Maar Sevilla gooide roet in het eten door vlak voor tijd via het hoofd van Julio Baptista de gelijkmaker binnen te koppen.

Het gelijkspel in Sevilla zette ineens grote druk op de Catalaanse ploeg, die nu een punt moest pakken om kampioen te worden.

Deze druk was duidelijk in het spel van Barça terug te zien. De ploeg van Rijkaard speelde onzuiver en was niet goed geconcentreerd.

Barcelona had wel het geluk aan zijn zijde. De kampioen kwam goed weg toen de scheidsrechter een handsbal van Giovanni van Bronkhorst, die al geel op zak had, over het hoofd zag en geen penalty toekende aan de thuisploeg.

Dit was typerend voor de wedstrijd. Barcelona het veel moeite met het tegen degradatie vechtende Levante, dat zelfs op voorsprong kwam door een doelpunt van Rivera in de 35e minuut.

Maar Barcelona, dat in de tweede helft meer vat op de wedstrijd kreeg, kon toch nog de stand op gelijke hoogte brengen door een doelpunt van de topscorer van de Primera División, Samuel Eto'o.

De Catalanen hebben nu zes punten voorsprong op rivaal Real Madrid, met nog twee wedstrijden te gaan. De Madrilenen kunnen Barça echter nooit meer inhalen, door het onderling resultaat (5-4 voor Barcelona).