donderdag, 24. februari 2005 - 12:46

Spannende tijd patiënten na mogelijke HIV-besmetting

Apeldoorn

Voor 57 patiënten van het Gelre ziekenhuis waarbij onlangs een darmonderzoek is verricht door middel van een endoscopie in de locatie Lukas, breken drie spannende maanden aan. Er bestaat een geringe kans dat zij besmet zijn met het HIV-virus, het Hepatitus B, of het Hepatitis C virus. Het ziekenhuis heeft geconstateerd dat de wasmachine, waarin de endoscopen na gebruik worden gereinigd en gedesinfecteerd, een defect heeft vertoond waardoor het wasproces was verstoord. Het gevolg hiervan is dat men niet zekerheid kan zeggen of de betreffende instrumenten zijn gereinigd en gedesinfecteerd volgens de hieraan verbonden richtlijnen.
<BR>
<BR>

Het Gelre ziekenhuis heeft daarom de 57 patiënten teruggeroepen bij wie op 15 of 16 februari een endoscopisch onderzoek heeft plaatsgevonden met de mogelijk besmette instrumenten en een eerste bloedonderzoek uitgevoerd.

Het ziekenhuis verwacht dat het verstoorde wasproces voor de betreffende patiënten geen gevolgen met zich zal meebrengen, maar kan de kans op een besmetting met micro-organismen die door bloed worden overgedragen op dit moment niet volledig uitsluiten. Hoewel de kans op overdracht minimaal is, worden de betreffende patiënten uit zorgvuldigheid getest op eventuele eerdergenoemde besmettingen.

Vanwege de incubatietijd van genoemde infectieziekten (de tijd tussen een besmetting en de verschijnselen die wijzen op een infectieziekte) zal het bloedonderzoek na drie maanden moeten worden herhaald. Pas eind mei kan men dan met zekerheid uitsluiten of er werkelijk geen overdracht van het HIV-virus heeft plaatsgevonden.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):