zaterdag, 30. juli 2005 - 13:34

Spectaculaire start 60ste kampioenschap Skûtsjesilen

Grou

De 60ste editie van het Fries Kampioenschappen Skûtsjesilen ging zaterdag op het Pikmeer in Grou spectaculair van start. De start werd echter een half uur uitgesteld door de aantrekkende wind. Het Leeuwarder skûtsje viel vlak voor de start met averij al uit. De skûtsjes Bolsward en Earnewoude moesten overnieuw starten omdat zij allebei te vroeg over de startlijn voeren.

De start verliep verder zonder protesten. De Sneker Pan kwam als eerste De Tijnje binnen varen, op de voet gevolgd door het Heerenveense skûtsje. Halverwege de route maakte Sneek een cruciale fout: ze vergaten de derde boei te nemen, waardoor zij 6 andere schepen voor moest laten gaan. Heerenveen kreeg de leiding en bevocht deze, met zo nu en dan het water op de luiken, tot de finish toe. Het heerenveense skûtsje ‘De Gerben van Manen’ ging dan ook als eerste, in een goed twee uur durende wedstrijd, voorbij de finishboei. Het Huizemer skûtsje kwam halverwege de wedstrijd in de problemen en moest na dat het kapseisde de wedstrijd verlaten.

Het evenement zal nog tot 12 augustus gaan duren, met nog tien wedstrijden te gaan. De laatste – finale - wedstrijd vindt plaats op het Snekermeer. Dan zal bekend worden wie zich de opvolger van Eldert Meeter mag noemen, die vorig jaar met het skûtsje van Bolsward deze echte Friese wedstrijd won. © BON/foto’s: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):