zaterdag, 20. augustus 2005 - 14:51

Spectakel tijdens ouderwetse autocross

Abcoude

Zaterdag is in Abcoude als aftrap voor de Abcouder feestweek voor de 31e keer een spectaculaire autocross georganiseerd. Het weiland parallel aan de A2, ter hoogte van afslag Abcoude, omgeven door strobalen en een oer-Hollandse sloot vormt het decor voor de meest authentieke autocross van Nederland. De autocross in Abcoude kent geen indeling naar type crossauto. De oude boodschappenauto van moeder rijdt samen met een professionele crossauto en beide strijden om de overwinning.

Deze ouderwetse manier van autocrossen draagt bij aan telkens een nieuwe lichting van aanstormend lokaal talent dat het landelijk gezien ver schopt binnen de autosport. Meer dan eens leverde dat een Nederlands kampioen autocross op. Ook de ‘professionals’ met hun zeer snelle bolides komen graag crossen in Abcoude. Want winnen in Abcoude is een prestigekwestie. In totaal zullen 140 heren aan de start verschijnen en strijden 30 dames voor hun eigen kampioenschap.

Rond het middaguur gingen de eerste manches van start. Enkele duizenden bezoekers melden zich langs de rand van het weiland om in het zonnetje te genieten van deze spectaculaire races. Verkeersregelaars hadden de handen vol aan het begeleiden van de vele bezoekers die een plekje zochten op het parkeerweiland.

Zaterdagavond is er nog een traditionele afvalrace. Deze race vormt al jarenlang het sluitstuk van de autocross in Abcoude. Alle deelnemers die nog kunnen en willen rijden zullen aan de start verschijnen in een race waarbij nagenoeg alles is toegestaan. Het doel is dan ook om de tegenstanders uit te schakelen en als laatste deelnemer over te blijven. Het doel heiligt de middelen dus er zal heel wat afgebotst worden waarbij spectaculaire koprollen en een nat pak voor veel coureurs het gevolg zal zijn. Ter stimulering worden er voor dit soort acties geldpremies uitgeloofd. © BON
Provincie:
Tag(s):