zondag, 24. april 2005 - 21:52

Sportage met brandstofcel

Kia heeft onlangs bekend gemaakt de Sportage met brandstofcel, de Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV), in productie te nemen. De serieproductie start volgens planning in 2010 met een aantal van circa 10.000 stuks per jaar.
<BR>
<BR>In september vorig jaar is de Sportage met brandstofcel reeds onthuld op de autoshow van Parijs. Voor deze versie van de Sportage maakt Kia gebruik van de tweede generatie brandstofcel.

109 pk

Het systeem werkt dusdanig dat de brandstofcel waterstofgas omzet in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De brandstofcel levert een vermogen van 82 pk. Daarnaast is er ook een grote accu aanwezig die wanneer nodig voor extra vermogen zorgt, waarmee het totale vermogen uitkomt op 109 pk. De maximum snelheid is 150 km/h. Een waterstoftank met een inhoud van 152 liter zorgt voor een actieradius van 300 km. Het lage geluidsniveau en rijeigenschappen blijven behouden.

Lichtgewicht delen

Dankzij de toepassing van lichtgewicht carrosseriedelen in plaats van de conventionele staalconstructie heeft de Sportage FCEV een gewicht/pk-verhouding die vergelijkbaar is met de huidige productieversie.

Startproblemen verholpen

Een van de problemen van een brandstofcelauto is de koude start en het functioneren bij temperaturen onder het vriespunt. Kia heeft hier nu echter een oplossing voor gevonden waardoor het starten bij temperaturen van -20 graden Celsius mogelijk is. Daarmee komt serieproductie een belangrijke stap dichterbij.
De Sportage FCEV is uitgerust met de laatste generatie brandstofcellen die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse UTC Fuel Cells, in combinatie met een elektromotor van het Amerikaanse Enova Systems.

Serieproductie in 2010

Tot 2010 worden er tientallen voertuigen ingezet voor proeven en demonstraties. Kia verwacht dat de Sportage FCEV in 2010 in serieproductie kan worden genomen met zo’n 10.000 stuks op jaarbasis. De energieleveranciers werken op dit moment hard aan het opzetten en de ontwikkeling van een distributienetwerk voor waterstofgas. Zo is onlangs het eerste Californische brandstofcel tankstation geopend in Chino (in de buurt van Los Angeles).
Categorie:
Tag(s):