donderdag, 16. juni 2005 - 20:17

Spraakmakende moderne schepen op SAIL 2005

Amsterdam

Van 17 t/m 22 augustus is Amsterdam weer thuishaven van een grote internationale vloot. Naast indrukwekkende Tall Ships en prachtige schepen uit ons nautisch verleden, komen er voor het eerst dit jaar ook moderne schepen naar SAIL. In de IJ-haven zal tijdens SAIL een aantal spraakmakende moderne schepen afgemeerd liggen, zoals Windrose of Amsterdam, Favonius en Bonduelle. Het Muziekgebouw aan het IJ wordt als Jachtbouw Paviljoen ingericht met een tentoonstelling over 25 jaar Nederlandse Jachtbouw. Daar zijn ook de ‘Haven van de Toekomst’ en spectaculaire films te zien.

Inmiddels hebben zes spraakmakende moderne schepen zich gemeld voor SAIL Amsterdam 2005: Windrose of Amsterdam, Favonius, Bonduelle, Afrodites, Zeeleeuw en Blind Date. Behalve Bonduelle varen allen onder Nederlandse vlag.

Windrose of Amsterdam is een ruim 46 meter lange 2-mast schooner uit de A-klasse, gebouwd door Holland Jachtbouw. Dit spectaculaire moderne jacht is speciaal ontworpen om wedstrijden te varen én te winnen. In dit schip zijn de nieuwste technieken en lichtste materialen toegepast, terwijl ze een klassieke uiterlijk heeft. Ook afgemeerd tijdens SAIL ligt de Favonius, genoemd naar het Latijnse woord voor favoriet, een 25 meter lange Swan 80.

Een bijzonder modern schip dat te zien zal zijn is Blind Date, een Catamaran met een lengte van 15 meter, die special ontworpen is voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast zullen de Bonduelle, een onder Franse vlag varende Open 60 van ruim 18 meter en twee Lemmeraken van elk 16,5 meter afgemeerd liggen. De organisatie verwacht dat er nog meer moderne schepen zullen volgen. © BON / Miranda van der Sloot - foto's: FBF.nl
Provincie:
Tag(s):