dinsdag, 27. september 2005 - 20:32

Staking Avebe is rechtmatig

Groningen

FNV Bondgenoten is verheugd met uitspraak van rechter in het kort geding dat Avebe tegen de bond was gestart om de staking bij het bedrijf te stoppen. De rechter heeft de bond
<BR>op alle punten gelijk gegeven. Dat betekent dat de acties rechtmatig zijn en niet onevenredig veel schade aan Avebe toebrengen. Anja Dijkman, bestuurder bij FNV Bondgenoten: &#039;Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht. We staan gewoon in volste recht als we willen staken voor werkgelegenheid. En de rechter heeft dat vandaag bevestigd&#039;.

De rechter oordeelde dat Avebe zelf de schade van de staking kan bepreken als het wat inschikkelijker zou zijn naar FNV Bondgenoten toe. Dijkman is blij dat de rechter die uitspraak heeft gedaan: 'Wij hebben dat zelf ook altijd aangegeven. Avebe kan op elk moment de staking laten ophouden. Door gewoon met ons in onderhandeling te gaan. We zijn daar altijd toe bereid, mits binnen de kaders van ons ultimatum'.

De rechter heeft verder in zijn motivatie aangegeven dat de staking geen exorbitante schade aan de aardappelboeren toebrengt. De beschuldiging van Avebe dat de stakers zich schuldig maakten aan intimidatie en blokkades vond hij niet aannemelijk gemaakt. De staking bij aardappelzetmeelfabrikant Avebe begon vorige week maandag. Zaterdag kondigde het bedrijf aan de staking middels een kort geding te willen laten stoppen. De bond eist in zijn ultimatum ondermeer dat Avebe de al gedane ontslagaanvragen intrekt. Ook wil de bond dat Avebe zijn eindbod voor een sociaal plan intrekt en een nieuw plan met de bond overeenkomt.

Avebe kondigde in april dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, die driehonderd mensen hun baan gaat kosten. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de omvang van de operatie. Volgens de bond kan de personeelsreductie plaatsvinden zonder dat mensen gedwongen in de WW belanden. ©BON Foto Harm Meter
Provincie:
Tag(s):