dinsdag, 7. juni 2005 - 8:29

Steeds meer Nederlanders niet op vakantie

Arnhem

Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Vorig jaar gaf nog 17% van de Nederlanders aan niet op reis te gaan. Dit blijkt uit het jaarlijkse vakantiegeldonderzoek van het NIBUD. Steeds minder mensen gebruiken het vakantiegeld voor hun vakantie. Nog maar 46% van de ontvangers, tegen 49% vorig jaar.

Opvallend veel middeninkomens gebruiken het extraatje dit jaar om rekeningen mee te betalen en schulden af te lossen.

Thuis blijven
Meer dan de helft van de huishoudens met een inkomen tot 1000 euro netto per maand blijven dit jaar thuis. Van de huishoudens die iets meer te besteden hebben, maximaal 1500 euro, blijft 35% thuis. Veel consumenten geven aan geen geld te hebben om op vakantie te gaan. Het economisch tij en de dalende koopkracht lijken van invloed op de vakantiemogelijkheden van de consument.

Bezuinigen
Vorig jaar gaf 29% van de consumenten aan te bezuinigen op de vakantie, maar dit jaar is dat aantal opgelopen tot 34%. Vooral veel huishoudens met een inkomen tot maximaal 1000 euro netto per maand geven aan te bezuinigen, 41%. Deze groep geeft gemiddeld zo´n 500 tot 1000 euro uit aan de vakantie. Gemiddeld geven Nederlanders tussen de 1500 en 2000 euro uit aan hun vakantie. Een derde van de huishoudens geeft meer dan 2500 euro uit.


Schulden betalen
Steeds minder mensen gebruiken het vakantiegeld ook daadwerkelijk voor de vakantie. Slechts 46% van de huishoudens. Opvallend is dat nu ook steeds minder middeninkomens (2000 tot 3000 netto per maand ) aangeven het extraatje voor de vakantie te gebruiken. Dit lag vorig jaar rond de 60% maar is nu gedaald tot 50%. Het vakantiegeld wordt steeds meer gebruikt om openstaande rekeningen en schulden mee te betalen. Ook zetten steeds meer consumenten het vakantiegeld op een spaarrekening. Vorig jaar deed 30% dat, nu 39%.

Spanje populair
Gemiddeld gaan we zo´n 1,5 keer per jaar vakantie. Jongeren tot 25 jaar gaan drie maal zo vaak op vakantie als 65-plussers, zij gaan gemiddeld 0,8 keer per jaar op reis. Het populairste vakantieland is dit jaar Spanje. Frankrijk stond vorig jaar nog bovenaan, maar dat land is afgezakt naar de 5de plaats.

Top 5 van de populairste buitenlandse vakantielanden, dit jaar en vorig jaar:
1 Spanje (2)
2 Turkije (3)
3 Italië (4)
4 Griekenland (5)
5 Frankrijk (1)

De enquête
Ruim 2200 mensen hebben tussen 16 en 29 mei de vakantiegeld-enquête ingevuld via de internetsites van het NIBUD en RTL Nieuws. Na schoning bleven er ruim 2100 goed ingevulde enquêtes over. De resultaten zijn herwogen naar leeftijd volgens de bevolkingsstatistieken van het CBS.

Gevraagd was alleen vakanties mee te tellen die langer dan zes dagen duren.
Provincie:
Tag(s):