zaterdag, 26. februari 2005 - 11:51

Steeds meer voedselpakketten voor armen

Helmond

In Nederland zijn inmiddels vijf Voedselbanken werkzaam, met twintig steunpunten. Bij de Voedselbank in Helmond zijn 40 tot 50 vrijwilligers aan het werk, die er voor zorgen dat iedere donderdag zo'n 600 voedselpakketten uitgedeeld en rondgebracht worden. Klanten mogen in de kelder tien stuks kleding - tweedehands, krijgertjes uiteraard - of speelgoed uitzoeken.

De Voedselbank zamelt bij producenten en distributeurs van levensmiddelen de producten in die om één of andere reden niet verkocht kunnen worden, maar die kwalitatief nog 100% goed zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het product uit het assortiment gaat, er te veel voorraad van is, de THT-datum te dichtbij is om het product nog in het normale afzetkanaal kwijt te kunnen, de verpakking niet 100% in orde is, of welke andere reden dan ook. Deze producten zouden anders vernietigd worden of als veevoer worden gebruikt.
Onlangs heeft de gemeente Helmond een eenmalige subsidie van € 10.000,- overgemaakt. De Gemeente Veghel betaalt al de transportkosten en ook Veldhoven heeft steun toegezegd.
Overigens wordt het steeds moeilijker om van andere gemeenten subsidie te krijgen: er komen namelijk steeds meer steunpunten van de Voedselbank. Vorige week is er een in Eindhoven geopend, die vooralsnog onder de vlag van de Helmondse Voedselbank opereert. Samen zijn ze goed voor ongeveer 640 voedselpakketten. Dat betekent dat 640 Nederlandse gezinnen deze vorm hulp nodig hebben om rond te komen. Dat gegeven maakt eens te meer bewust hoe weinig sommige mensen te besteden hebben, in ons ‘rijke’ Nederland. © BON / Miranda
Provincie:
Tag(s):