dinsdag, 8. maart 2005 - 10:07

Stenen gooien uit verveling

Sittard-Geleen

De twee jongens uit Sittard en Schinnen die zijn opgepakt voor het gooien van stenen naar voorbijrijdend verkeer, blijven voorlopig 14 dagen in voorarrest zitten. Dit heeft de rechter-commissaris bevolen. De twee konden afgelopen vrijdag worden opgepakt, nadat een automobilist melding had gemaakt van stenengooiende jongeren vanaf een viaduct over de Middenweg in Sittard. Voetsporen in de sneeuw en alert reageren van de politie hebben ondermeer bijgedragen om de jongens op te sporen. Dit meldt de politie Limburg-Zuid.

Uit verhoor van de twee jongens blijkt dat zij al sinds november 2003 vanaf een spoorwegviaduct en voetgangersviaduct over de Middenweg, stenen hebben gegooid naar het voorbijrijdend verkeer. Ook hebben ze voorwerpen op de weg gelegd zoals een houten balk. De politie heeft in totaal in de periode vanaf november 2003 dertig aangiften van automobilisten ontvangen over het stenen gooien. Bij deze acties hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Wel is er materiële schade aan sommige voertuigen ontstaan. Verder onderzoek moet nog uitwijzen waarom de jongens stenen hebben gegooid naar het verkeer. Wel kan de politie zeggen dat verveling bijgedragen heeft aan dit gedrag.

Dagblad Trouw meldt dinsdag dat er via de media aandacht zal worden besteed aan het stenen gooien. Voorheen was de politie namelijk terughoudend met de berichtgeving over dit onderwerp om jongeren niet op een idee te zetten. De laatste maanden blijkt er zich namelijk een hausse aan incidenten voor te doen. In januari kwam een vrouw uit Uden bij Rijswijk om het leven, nadat er een stoeptegel door de vooruit van haar auto werd gegooid. In Roermond zijn recent 10 jongeren opgepakt die werden verdacht van het gooien van stenen vanaf een viaduct over de St. Wirosingel en vanaf een nabijgelegen flatgebouw naar het voorbijrijdend verkeer. Zondagavond werd een tankwagen met 40.000 liter benzine geraakt door een steen die vanaf een viaduct bij de Bos en Lommer over de ringweg A10 werd gegooid. Dit had rampzalige gevolgen kunnen hebben als de chauffeur was geraakt. © BON

Provincie:
Tag(s):