zondag, 1. mei 2005 - 23:20

Sterretjesveld voor doodgeboren baby’s

Amsterdam

Sinds zondag hebben ouders van een doodgeboren baby, onder de 24 weken, een plek om naar toe te gaan. Op begraafplaats Zorgvlied is zondag een monument onthuld op een Sterretjesveld, een herdenkingsplek voor de allerkleinsten, waar ziekenhuizen de as van doodgeboren kindjes kunnen verstrooien.

Ouders van een kindje dat te veel vroeg en niet levensvatbaar geboren wordt, hebben nu een plekje om hun baby te herdenken. Voor doodgeboren baby’s onder de 24 weken bestaat eigenlijk geen goede regelgeving met betrekking tot wat er met het lichaampje gebeuren moet. Ouders weten dan ook vaak niet wat ze moeten doen en staan hun dode kindje af aan het ziekenhuis. Als zij later spijt van hun beslissing hebben, is er nergens een plaats om hun kindje te herdenken.

Begraafplaats Rhijnhof in Leiden is in 2003 het eerste ‘Sterretjesveld’ ingericht. In navolging van hen heeft Zorgvlied nu ook een Sterretjesveld. Dit is een speciaal aangewezen plek op de begraafplaats of crematorium waar ziekenhuizen as van te vroeg geboren, niet levensvatbare baby’s anoniem kunnen verstrooien. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Op de sterrenveldjes moet een lint zijn aangebracht met de tekst ‘Fonkel fonkel kleine ster, je bent zo dichtbij maar ook zo ver’als teken van verbonden zijn en verbonden blijven. Het sterretjeslint op Zorgvlied is ontworpen en uitgevoerd door de glaskunstenares Moniek van Munster, die het belangeloos ter beschikking heeft gesteld. Het monument verbeeldt de korte tijd waarin het nieuwe individu deel heeft mogen uitmaken van het leven. © BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):