zondag, 26. juni 2005 - 15:57

Strafschopserie Nederland niet uniek

Het Nederlands elftal tot 20 jaar mocht zaterdag in de kwartfinale tegen Nigeria liefst twaalf maal aanleggen vanaf elf meter in de strafschopreeks. Het mocht dan een slopende serie zijn, maar het kan nog veel gekker.

Op 23 januari 2005 werd een nieuw record gevestigd tijdens de Namibian Cup 2004/05, ook bekend als de Tafel Lager NFA Cup. In de eerste ronde kwamen KK Palace en Civics na 90 minuten niet verder dan een 2-2 stand, waarna er direct strafschoppen werden genomen. Beide teams schoten liefst 24 maal vanaf elf meter, waarna KK Palace uiteindelijk met 17-16 won.

Ook in het Argentijnse Kampioenschap in 1988/89 werd er volop vanaf elf meter geschoten. Argentinos Juniors en Racing Club speelden in de reguliere speeltijd met 2-2 gelijk en namen vervolgens ieder 22 penalty's voordat Argentinos eindelijk met 20-19 won.

Een ander bizar voorval vond plaats in januari 1998. In een jeugdwedstrijd voor de Derby's Community Cup, een competitie voor 9- en 10-jarigen, speelden Mickleover Lightning Blue Sox en Chellaston Boys met 1-1 gelijk, waarna strafschoppen volgden. In die serie won Blue Sox uiteindelijk met 2-1, nadat er 66 (!) strafschoppen waren genomen.

De kans bestaat dat het record op zeer korte termijn wordt aangescherpt. Na 34 strafschoppen was er woensdag nog geen beslissing in de bekerwedstrijd tussen de Engelse amateurclubs Storthes Hall en Littletown in de Engelse amateurleague. Er moest worden gestopt omdat het te donker werd, ondanks dat toeschouwers de koplampen van hun auto's op het doel richtten. Het vervolg staat gepland voor 26 januari.
Categorie:
Tag(s):