woensdag, 13. april 2005 - 6:26

Strengere Europese eisen rij-instructeur

Bunnik

De Verkeersopleidingen Associatie Nederland (VAN) is voorstander van strengere eisen voor rij-instructeurs in alle aangesloten lidstaten van de Europese Unie.

In voorbereiding op een nieuwe Europese richtlijn voor rij-instructeurs heeft de BOVAG-afdeling VAN in Brussel haar standpunt kenbaar gemaakt. Uit een eerste inventarisatie van de eisen per aangesloten lidstaat blijkt Nederland verrassend genoeg niet in de pas loopt met vele andere Europese lidstaten.

‘Wij zijn voorstander van het verplicht volgen van een specifieke opleiding. Dat is nu niet nodig in Nederland. Het afleggen van een examen is voldoende. Daarnaast hanteren de meeste lidstaten de regel dat instructeurs minimaal 21 jaar oud dienen te zijn of enkele jaren rijervaring moeten hebben. Tot nu toe hanteren wij in Nederland een leeftijd van 18 jaar. Dat vinden wij te jong’, aldus Leo Schreuders, secretaris afdeling VAN. In het ontwerp voor een nieuwe richtlijn is tevens voorgesteld een medische keuring voor rij-instructeurs in te stellen.

De afdeling VAN hecht meer waarde aan een verplichte psychologische keuring. Andere eisen die tijdens het overleg in Brussel werden genoemd, zijn een vorm van controle op het functioneren van de rij-instructeur en het afleggen van een vijfjaarlijkse toets. Schreuders verwacht dat de nieuwe Europese richtlijn pas over een aantal jaren van kracht wordt.

©BON/Sjaak Bron: BOVAGkrant
Categorie:
Tag(s):