woensdag, 2. maart 2005 - 22:00

Studentenwoningnood ontketent nieuwe rage

Amsterdam

Het lijkt een rage te worden, omgebouwde zeecontainers, verplaatsbare units en oude asielzoekerswoningen als studenten onderkomen. De grote woningbouwcorporaties in Amsterdam hebben bijna allemaal hun eigen project. Woningstichting de Key heeft al een project van 700 studentenwoningen in Amsterdam West in de Houthavens, en daarbij zal nog een project voor ruim 1000 woningen komen in samenwerking met stichting Keetwonen, aan de H.J. Wenckenbachweg. Keetwonen is in de zomer van 2002 opgericht met het specifieke doel om snel tijdelijke studentenhuisvesting te realiseren. Het project van De Key in de Houthavens is gelegen aan het IJ. Hier staan 192 studentenonderkomens die tot voor kort in gebruik waren als asielzoekerwoningen.

Ook ligt hier een verbouwd cruiseschip met 194 cabins. De cabins hebben een oppervlakte van gemiddeld dertien vierkante meter en zijn verschillend ingedeeld. Hondervijftig cabins zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De bewoners van de overige veertig cabins delen hun sanitair met anderen. Stichting DUWO beschikt over 350 kant-en-klare gestapelde woonunits in Amsterdam Noord op het oude NDSM terrein, die units zijn inmiddels allemaal in gebruik genomen. Ook in Zaandam kent men zijn eigen studenten studio’s, in Studio city om precies te zijn op het oude slachthuisterrein in de wijk Kogerveld. De woningen zijn uitsluitend voor studenten van WO, HBO en MBO die in dezelfde gemeente studeren. Het wonen in de veelal tijdelijke (en verplaatsbare) onderkomens biedt ook vele voordelen:

Lage bouwkosten en daarmee een redelijke huur mogelijk
Geen subsidies van de gemeente nodig
De woningen komen in aanmerking voor huursubsidie
Hippe uitstraling
Aangenaam wonen door campus opzet met allerlei voorzieningen
Uitstekende isolatie, beduidend beter dan prefab woningen
Snelle bouwtijd: bij containers vallen buitenschil en draagconstructie samen
Degelijke constructie met name in combinaties in complexen
Eindeloos varieerbaar en daarmee bruikbaar voor verschillende lokaties
Gemakkelijk verplaatsbaar naar een volgende lokatie zonder beschadiging

Stichting studentenhuisvesting Keetwonen kiest voor het opzetten van echte studentencomplexen in de vorm van een campus, die actief wordt beheerd en waar het door de extra voorzieningen (van een eigen wasserette tot een supermarktje) ronduit aangenaam wonen is.

Het lijkt dus een nieuwe trend te zijn om creatief te zijn in het vinden van studentenonderkomens. En de studenten??? Die staan in de rij voor zo’n modern kant en klaar onderkomen. © BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):