dinsdag, 1. november 2005 - 17:17

Superregenboog!

Enschede

Het is herfst en dat zullen we weten ook. De maand oktober bracht ons hoge temperaturen, maar de zon heeft plaats gemaakt voor regenbuien. Maar de combinatie van beide levert soms mooie regenbogen op, de boog die dinsdagmiddag in Enschede-zuid te zien was kan echter gerust een 'superregenboog' genoemd worden

Rond 16.15 uur scheen de zon terwijl het naar het oosten richting Glanerbrug regende. En dit keer waren de omstandigheden blijkbaar optimaal want er verscheen een regenboog die van links naar rechts een echte kleurrijke halve circel vormde. Automobilisten reden langzaam en slingerden soms over de Buurserstraat om maar niets van het natuurschouwspel te hoeven missen.

De grootste regenbogen zijn 's ochtends vroeg of aan het einde van de middag te zien, wanneer de zon laag staat. Hoe lager de zon aan de hemel, hoe meer van de regenboog te zien is. Bij laagstaande zon is de regenboog een halve cirkel. Vanuit een vliegtuig kunnen we zelfs een volledige cirkel zien.

Overdag, wanneer de zon hoger aan de hemel staat, zien we hooguit een deel van de boog. Hoe hoger de zon des te lager staat de regenboog en des te kleiner de cirkelboog die boven de horizon uitsteekt. Vaak zien we slechts stukken van de boog, omdat zich niet overal waar de regenboog zich zou kunnen voordoen, druppels bevinden.
Maar vanmiddag in Enschede zaten alle omstandigheden voor een 'superregenboog" dus mee.
Provincie:
Tag(s):