woensdag, 21. december 2005 - 9:15

Supersnel internet voor Leidse scholen

Leiden

Sinds kort ligt er een glasvezelnet van 23 kilometer door Leiden, aangelegd door universiteit, gemeente, ROC en Surfnet. De Leidse scholen profiteren mee en krijgen nu supersnel internet. Acht schoolbesturen tekenen op 25 november een overeenkomst.

Veel Leidenaren hebben de afgelopen maanden door zandhopen gefietst of gelopen, vooral op het Rapenburg, de Steenschuur en de Doelensteeg. Het was voor een goed doel, zo blijkt. Paul van Daalen, directeur van de I-groep, vertelt dat zijn organisatie vorig jaar met de gemeente Leiden, het ROC Leiden en SURFnet het SLIB oprichtte, de Stichting Leidse Infrastructuur Bundeling, om gezamenlijk een glasvezelnetwerk aan te leggen. De missie van SLIB is geslaagd. Onder het Leidse plaveisel ligt nu 23 kilometer glasvezelkabel, klaar om supersnel internet mogelijk te maken voor de computergebruikers van deze instellingen.

SURFnet verbindt de netwerken van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibliotheken met elkaar en met het wereldwijde internet. Maar supersnel internet is natuurlijk ook voor gewone basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs ideaal. Zo ontstond het idee om de Leidse scholen te laten meeprofiteren van het glasvezelnetwerk. 53 locaties worden in de loop van volgend jaar aangesloten op breedband-internet. Daarmee kunnen ze gemiddeld zo’n duizend keer sneller internetten dan voorheen via ADSL.

Nog heel weinig Nederlandse scholen hebben supersnel internet. In Den Haag bestaat het project ‘Glaslokaal’, dat eveneens ambieert om scholen aan te sluiten op het glasvezelnet. Leidse scholen krijgen dus een flinke voorsprong vergeleken met de rest van Nederland. De Universiteit Leiden vindt het prachtig dat zoveel Leidse scholen nu een breedband-aansluiting krijgen en op die manier meeprofiteren van haar ICT-investeringen. Paul van Daalen: ‘Door projecten als Pre-University College en LAPP-top maakten we als universiteit al eerder zichtbaar dat we de kwaliteit van het voortgezet onderwijs heel belangrijk vinden. Nu doen we dat ook door te investeren in infrastructuur waarvan het onderwijs profiteert. Hier zitten immers onze toekomstige studenten!’
Categorie:
Tag(s):