dinsdag, 8. november 2005 - 15:19

'Taal voor truckers' in de prijzen

Maastricht

Afgelopen weekend heeft de Talenacademie Nederland in Maastricht de Europese Onderscheiding voor Innovatieve Vreemdetalenprojecten in de wacht gesleept. Deze onder-scheiding wordt jaarlijks verleend aan projecten die uit-munten door een betere en nieuwe manier van talen leren.

Bij 'Taal voor Truckers' is die verbetering enerzijds de specifieke taal die vrachtwagen chauffeurs nodig hebben en die niet te vinden is normaal cursusmateriaal. Hoe zeg je tachograaf in het Duits of ventilatorriem in het Engels? Met de handige boekjes uit dit project weet een chauffeur dat dit “Fahrtenschreiber� en “fan belt� is. Anderzijds is de manier waarop de chauffeurs de ander taal leren ook geheel afgestemd op het beroep van chauffeur. Hij of (een enkele keer) zij kan namelijk tijdens de lange ritten gewoon een cassette beluisteren en zo de andere taal leren. Het materiaal is ontwikkeld voor de talen Engels, Duits, Nederlands, Pools, Bulgaars, Spaans, Frans.

In de praktijk valt deze cursus goed bij Nederlandse chauffeurs die de grens overgaan, maar een nieuw groep belangstellenden, dat zijn de chauffeurs uit landen als Hongarije of Turkije die steeds vaker in Nederlandse dienst rijden en onze taal willen leren. De Talenacademie heeft deze cursus ontwikkeld met experts in andere landen binnen een Europees project.

Het is overigens niet de eerst keer dat de Talenacademie deze prijs krijgt. Het certificaat ondertekend door onder meer Maria van der Hoeven komt te hangen naast de onderscheiding voor de Poëziewedstrijd die ook vanuit Maastricht georganiseerd wordt en jongeren in andere talen aan het dichten zet.
Provincie:
Tag(s):