woensdag, 9. februari 2005 - 17:09

TBS voor belager vrouw Premier

Den Haag

De belager van Bianca Balkenende heeft woensdag in hoger beroep TBS opgelegd gekregen voor illegaal wapenbezit. Bij een doorzoeking van zijn woning trof de politie een geladen pistool aan.
<BR>De man werd ervan verdacht in oktober 2003 naar de woning van de minister-president en zijn echtgenote te zijn gegaan om een van hen van het leven te beroven of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

Op het politiebureau bleek de verdachte een groot keukenmes bij zich te hebben. Het hof heeft niet bewezen geacht dat de verdachte met een mes naar de woning van mevrouw Balkenende en haar echtgenoot is gegaan als onderdeel van een vooropgezet plan om de premier of zijn vrouw van het leven te beroven of zwaar lichamelijk letsel aan te doen. De verdachte lijdt volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum aan o.m. paranoïde wanen. Volgens het hof had hij dat mes 'slechts' bij zich als middel om zich tegen de - vanuit die waan bedreigende - omgeving zo nodig te kunnen verweren. Het hof vindt in dat oordeel mede steun in hetgeen de gedragsdeskundigen ter terechtzitting in hoger beroep met stelligheid naar voren hebben gebracht. Zij stellen dat de verdachte, toen hij naar haar woning afreisde, verkeerde in een adorerende en grootheidswaan jegens de echtgenote van de minister-president.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):