vrijdag, 1. april 2005 - 19:19

TBS’ers in woonwijk zorgen voor consternatie

Venlo

Bewoners aan de Burgemeester Conraetzstraat in Venlo zijn in actie gekomen tegen de komst van 4 tbs’ers in hun straat. De bewoners vinden dat ze niet zijn ingelicht over de komst en vinden de handelwijze van de tbs-instelling de Rooyse Wissel in Venray naar de buurtbewoners toe ontoelaatbaar. Ze hebben een actiecomité opgericht. In de straat is de onvrede duidelijk merkbaar. Pamfletten sieren de woningen en het straatbeeld. Ook zijn er bloemen op de stoep voor een aantal huizen, waaronder het opvanghuis voor de tbs'ers, neergezet. Dit symboliseert volgens de buurtbewoners dat ze door de Rooyse Wissel om de tuin zijn geleid.

Volgens een woordvoerster van de tbs-instelling zitten de vier tbs’ers in de laatste fase van hun behandeltraject en worden ze op deze manier geresocialiseerd. Het is voor de Rooyse Wissel de eerste keer dat patiënten in de maatschappij worden geplaatst tijdens de laatste fase, terwijl andere klinieken in Nederland deze resocialisatie al langer toepassen. Buurtbewoners ergeren zich aan het feit dat ze erg laat zijn ingelicht en dat in eerste instantie maar een paar omliggende huizen middels een brief op de hoogte werden gesteld van de komst van een aantal tbs-patiënten. Ook vinden de mensen uit de buurt dat de gemeente Venlo meer had mogen doen voor de bezorgde bewoners.
Uit protest houden de bewoners tijdens de komst van de patiënten hun gordijnen dicht. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):