woensdag, 29. juni 2005 - 21:52

Teams reageren op uitspraak

Nadat er vanmiddag is besloten dat de Formule 1-klanten van Michelin op twee van de vijf aanklachten, ingediend door de FIA, schuldig zijn bevonden, was het niet lang wachten voordat de teams een reactie gaven op de uitspraak.

Zes van de zeven teams zijn het dan ook niet eens met de uitspraak die in Frankrijk werd gedaan. In een gezamenlijk uitgebrachte reactie naar de pers laten de zes teams weten waarom ze in hoger beroep zullen gaan tegen de uitspraak van de World Motor Sport Council. Red Bull zal als enige niet in hoger beroep gaan van de Michelin-teams.

Het eerste punt waar de teams schuldig aan zijn bevonden is dat ze niet in staat waren de juiste banden te monteren onder hun bolides. De teams wijzen er echter op dat ze volledig vertrouwde op Michelin, een bandenleverancier die goed is gekeurd door de FIA en een zeer hoge reputatie heeft in de wereld van de bandenfabrikanten. Michelin heeft al toegegeven dat zij verantwoordelijk waren voor het leveren van onjuiste banden voor het circuit van Indianapolis. De beslissing van de FIA accepteert dat er minder serieuze omstandigheden voor de teams waren, maar volgens de teams zelf zouden die omstandigheden een compleet antwoord geven voor de aanklacht, namelijk dat de teams niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Het tweede punt waar de teams schuldig aan zijn bevonden is dat ze op de verkeerde manier aangaven dat hun bolides niet zouden deelnemen aan de race door na de installatieronde meteen de pitstraat in te rijden. De teams laten echter weten dat ze alleen mogen racen als het veilig is. De teams zeggen niet te begrijpen waarom ze schuldig zijn bevonden aan een beslissing, terwijl ze daar oorspronkelijk niet voor beschuldigd werden. De teams werden er niet van beschuldigd, de FIA heeft er niet over gesproken gedurende het raceweekend op Indianapolis, de situatie was te onveilig en het zou de fans niet tevreden stellen.

De teams hebben aan de World Motor Sport Council laten weten dat, gezien het advies van Michelin, het te onveilig was om te racen op het circuit van Indianapolis vanwege de banden die geleverd werden door het Franse bedrijf. De teams hadden naar eigen zeggen geen andere keuze behalve de race te stoppen. Iedere andere beslissing zou onverantwoordelijk zijn geweest. Negentien van de huidige Formule 1-coureurs hebben ingestemd met de beslissing van de teams. De teams hebben er spijt van dat het Amerikaanse publiek niet heeft kunnen genieten van een race waar alle tien de Formule 1-teams aan deel namen, en ze willen de fans bedanken die hun steun hebben geven aan de teams en aan Michelin.
Categorie:
Tag(s):