maandag, 11. april 2005 - 11:07

Telecombedrijven gaan ‘dialers’ aanpakken

KPN heeft samen met andere telecombedrijven en de OPTA een overeenstemming bereikt over het aanpakken van overlast door zogenaamde ‘dailers’. Een dailer is een klein programmaatje waarmee een betaling via internet gedaan kan worden. Het maakt na toestemming van de internetter een verbinding met een internetprovider en belt daarna via een betaald telefoonnummer. Er zijn groepen die de dailers misbruiken en zo onwetende internetters veel geld laten betalen.

KPN is daarom in 2004 een overleg gestart met onder andere de OPTA en andere telecomaanbieders. Nu is uit het overleg gekomen dat de OPTA een lijst gaat samenstellen met internationale nummers die gebruikt worden door dailers.

Het is de telecomaanbieders vervolgens toegestaan om deze nummers te blokkeren zodat de rekeningen van de onwetende internetter niet te hoog wordt. De telecomaanbieders gaan de OPTA adviseren wat mogelijk verdachte nummers zijn.

Dailers werken overigens alleen als een internetter een telefoon-modem heeft aangesloten op zijn computer. Breedbandgebruikers met ADSL of kabel lopen geen gevaar onbedoeld dure telefoonnummers te bellen.

KPN geeft op haar website uitgebreide informatie over dailers.
Categorie:
Tag(s):