dinsdag, 1. november 2005 - 23:51

Terechte zege PSV op Milan

PSV heeft vanavond met 1-0 gewonnen van AC Milan. In een op en neer golvend duel wist de ploeg van Guus Hiddink de rust te bewaren en een door Farfan in de twaalde minuut verkregen voorsprong over de streep te trekken. De bedoelingen van PSV werden van meet af duidelijk.

Het speelde in een gewaagde 3-4-3 osptelling, waarin ruimte was ingebouwd voor de uitblinkende tiener Aisatti als aanvallende middenvelder. De beginfase was voor PSV, dat via een kopbal van Cocu meteen een riante mogelijkheid kreeg. Diezelfde Cocu verslikte zichzelf even later op de rand van de zestien in Vieri. De Milan-Spits veroverde bal van de international, maar zag zijn schot gekeerd worden door Gomes.

De aanvang van de wedstrijd lie het beeld zien, dat Milan voor ogen had. Het kwam om PSV het balbezit te laten en zelf te gokken op de counter. Vergeleken bij twee weken terug de omgekeerde wereld. Maar waar Milan er toen niet in slaagde de PSV-muur te ontmantelen, slaagden de Eindhovenaren er wel in de Milan-vesting te doorbreken. Dat lukte dankzij een verre trap van Gomes in de twaalfde minuut, die Vennegoor of Hesselink verlengde. Kaladze was daardoor verrast en liet de bal over zich heen stuiteren, waardoor deze plots de zestien meter binnen stuiterde. Waar de Milan-verdedigers slechts toekeken, reageerde Farfan wel alert. De Peruaan nam het stuiterende leer vol op de pantoffel en verschalkte doelman Dida met een doffe knal in de korte hoek, die via de binnenkant van de paal binnen viel.

Milan zag zich gedwongen de defensieve stellingen te verlaten. Die speelwijze leverde slechts een vrije trap op voor Pirlo, die rakelings over de kruising vloog, en een afstandschot van Seedorf. Hij speelde vanavond zijn 100e Europese duel. Dat Milan niet tot kansen kwam, lag vooral aan PSV. Dat gaf vroeg druk op de bal en maakte de Italianen daarmee het voetballen onmogelijk. De beste mogelijkheid creeërde PSV eigenlijk zelf. In de 21e minuut moest Dida alle zeilen bijzetten om een snoeiharde kopstoot van Alex onschadelijk te maken.

Pas vlak voor rust wist de ploeg van Carlo Ancelotti een klein offensiefje te ontketenen. Een vrije trap van opnieuw Pirlo werd in die fase slecht verwerkt door Gomes, die er even daarvoor ook al niet goed had uitgezien bij het wegboksen van een corner. Het weifelende optreden van de Braziliaanse sluitpost veroorzaakte tot tweemaal toe een scrimmage voor de goal, waar gelukkig voor PSV niet uit gescoord werd. De grooste kans was voor Vieri te noteren. De spits kaatste een mislukt schot van Seedorf richting doel. Ditmaal was Gomes wel betrouwbaar. Nadat de aanvalsdrang van Milan even wat bedaarde, veerde pSV meteen weer op. Beasley kwam door op links en zette voor op Cocu, die zijn volley net naast zag gaan. Beide ploegen gingen daardoor rusten met een 1-0 stand.

Na rust de nodige wijzigingen bij Milan. Gattuso (had er eigenlijk afgemoeten met twee gele kaarten) en Kaladze (blunderde bij doelpunt) verlieten het veld voor Jankulovski en Serginho. De Tsjech liet zich meteen zien. Komend vanaf links had hij een vlammend schot in huis, dat naast ging. Milan startte opnieuw sterk, want niet veel later legde Vieri een bal panklaar voor Gilardino. Een ingreep van Gomes voorkwam dat de oud-speler van Parma tot schieten kwam. Uit de tegenstoot werd PSV meteen na die kans van Milan dreigend. Farfan, veruit de gevaarlijkste PSV-er, omspeelde Serginho en kon door op rechts. Zijn voorzet kon door de Milan-defensie ter nauwernood tot corner verwerkt worden. Het was de opmaat voor een levendige fase in de tweede helft. Eerst was het opnieuw PSV dat van zich deed spreken. Een schot van Beasley kon door Dida met moeite gekeerd worden. Aan de andere kan vloog een door Cocu van richtng veranderd schot van Seedorf net over de lat.

Daarna was het even gebeurd met de aanvalsgolven. Beide teams namen gas terug en lieten het tot dan toe moordende tempo even voor het was. Slechts PSV kon rond het uur nog een keer gevaarlijk worden. Cocu zag Dida zijn schot half onschadelijk maken. De bal stuiterde namelijk weer het veld in. Serginho was er echter eerder bij dan Vennegoor of Hesselink. Van Milan werd pas weer wat vernomen toen Andrey Shevchenko een kwartier voor tijd binnen de lijnen kwam. Het eerste balcontact van de Oekerainer was een vrije trap van twintig meter. Zijn kanonskogel kon Gomes met een uiterste krachtsinspanning uit de bovenhoek ronselen. PSV leek even te schrikken van de aanwezigheid van de superspits, want niet veel later zorgde Shevchenko weer voor beroering. Hij zocht de penalty nadat hij bij een corner opzichtig werd gehinderd door Ooijer.

De aanwezigheid van Shevchenko inspireerde Milan. Het bracht PSV in de verdrukking en liet geen enkele ruimte voor de ploeg van Guus Hiddink om ook maar enigszins onder de druk uit te komen. Vennegoor of Hesselink werd een eenzame strijder voorin, die logischerwijs niets meer uit kon richten. Bij een van de weinige uitvallen van PSV werd het duel echter op slot gegooid. Stam gleed weg en kon niet anders dan Beasley naar beneden trekken. Het was na 85 minuen de tweede gele kaart voor de Nederlander en het einde van de aspiraties van Milan.

Door de overwinning gaat PSV nu aan de leiding in groep E. Na vier wedstrijden heeft PSV zeven punten. Nog twee gelijke spelen tegen Fenerbahce en Schalke en PSV is voor het tweede achtereenvolgende jaar deelnemer aan de tweede ronde van de Champions League.
Categorie:
Tag(s):