maandag, 21. februari 2005 - 19:08

Terugkerende astronaut minder 'bloedig'

Amsterdam

Astronauten hebben bij terugkomst van een ruimtevlucht minder bloed in hun aderen dan toen zij vertrokken. Daarom hebben zij vaak tot enige dagen na de landing last van duizelingen, maar dan trekt het ook weer bij. Dit is één van de conclusies die onderzoeker Janneke Gisolf van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam beschrijft in het proefschrift waarop zij 25 februari promoveert. Dit maakte het SRON
<BR>maandag bekend.

De promovenda onderzocht onder andere met hulp van astronauten de invloed van zwaartekracht op de bloeddrukregeling. Ook de ruimtevlucht van ESA-astronaut André Kuipers leverde haar waardevolle gegevens op. 'De resultaten zijn van enorm belang voor het in kaart brengen van de menselijke bloedsomloop', zegt projectleider John Karemaker. Het SRON Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek financierde het onderzoek.

Zwaartekracht is van onmiskenbare invloed op de manier waarop het bloed door onze aderen stroomt. Dat merkt iedereen die, na lang in bed gelegen te hebben, plotseling weer opstaat. Het bloed heeft, na de nieuwe oriëntatie ten opzichte van de zwaartekracht, even de tijd nodig om zich weer opnieuw te verdelen. Een forse duizeling kan het gevolg zijn. Bij astronauten die, na verblijf van een dag of tien in gewichtloosheid, weer vaste grond onder de voeten hebben duurt het vaak nog veel langer om weer te wennen aan de aardse zwaartekracht. De meeste astronauten ondervinden daar niet echt hinder van, maar het maakt hen wel tot uitstekende proefkonijnen voor onderzoek naar de menselijke bloedsomloop.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):