zaterdag, 28. mei 2005 - 8:37

Testen van een raketmotor

Delft

Studenten van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben vrijdag een methaan raketmotor getest. Dit alles gebeurde op de Artillerie Schietkamp (ASK) in ’t Harde bij Oldenbroek. Methaan staat als brandstof momenteel erg in de belangstelling als alternatief voor waterstof. Het geldt als milieuvriendelijker en gebruikersvriendelijker als de brandstoffen die momenteel worden toegepast in de Space Shuttle en de Ariane V.

Het is voor het eerst dat studenten een dergelijke “groene aandrijving� voor raketten testen.

Het was vrijdag een dag van succes en teleurstelling zo zegt Louis Souverein. We hebben succesvol een van onze raketten kunnen lanceren. Dit was een erg experimentele raket die
naast een hoofdmotor ook nog twee boosterraketten bevatte (net als de boosters van de Space Shuttle). Dit is een ingewikkeld soort raket aangezien zowel de hoofdmotor als de boosters gelijktijdig ontstoken moeten worden.

Daarnaast is niet gegarandeerd dat alle motoren even lang en sterk branden. Dit was bovendien de eerste keer dat de DARE zonder problemen verlopen! De grote teleurstelling volgde echter aan het einde van de dag, toen onze test met de milieuvriendelijke raketmotor gepland stond. De oorspronkelijke toezegging van een testperiode tot 15:00 uur werd door de militairen herroepen. Er werd nu een strikte deadline van 14:00 uur gehanteerd en onze test moest komen te vervallen. Dit werd vlak voor twee uur bekend, juist toen onze motor gereed stond. We konden de boel dus meteen weer opbreken.

Zo blijkt maar weer dat tegenslagen niet altijd technisch van aard hoeven zijn. We hebben het er echter niet bij laten zitten en hebben meteen een verzoek tot een nieuwe testmogelijkheid ingediend. Zoals het er nu naar uitziet zal er een van de komende weken een middag georganiseerd worden specifiek voor het testen van onze motor. De echte testresultaten moeten we u dus nog verschuldigd blijven.
Provincie:
Tag(s):