maandag, 9. mei 2005 - 9:06

Tevredenheid maar ook kritiek over verloop bezoek Bush

Maastricht

Het bezoek van president Bush aan Zuid-Limburg afgelopen weekeinde, is zonder noemenswaardige problemen verlopen. Dit concluderen de betrokken gemeenten, politie Limburg-Zuid en de veiligheidsdiensten na het vertrek van Bush vanaf Maastricht Aachen Airport van waaruit hij naar Moskou doorvloog. Er waren speciale maatregelen genomen om het bezoek van de Amerikaanse president ordelijk en veilig te laten verlopen.

Zo moesten alle bezoekers en pers door detectiepoortjes gescreend worden. Het vervoer van de 10.000 bezoekers aan de begraafplaats op zondagochtend leverde even wat problemen op. De grote toestroom in de veilinghal de Fremme in Margraten zorgde korte tijd voor oponthoud in de doorstroming aan de detectiepoortjes. Ook door de hevige regenval waren de weilanden, die als parkeerplaats dienden, veranderd in een modderpoel. Hierdoor dreigden door tijdnood veel mensen niet meer te worden toegelaten op de begraafplaats. Door inzet van de ME en een extra 45 minuten om de begraafplaats te bereiken konden alle bezoekers tijdig bij de ceremonie aanwezig zijn.

Zondagochtend zijn 6 personen door de politie aangehouden in de buurt van Château St. Gerlach, omdat zij zich op verboden terrein bevonden en 6 personen werd de toegang ontzegd tot de begraafplaats. Een amateurfotograaf raakte zaterdag gewond toen hij een foto van het beveiligde Château wilde maken. Hij werd gespiest toen hij op een hek wilde klimmen en is naar het ziekenhuis vervoerd.
De lawaaidemonstratie bij de aankomst van de Airforce One met daarin de president is zonder incidenten verlopen.

Het verkeer heeft wel hinder ondervonden van de verkeersmaatregelen. Zo liepen de provinciale en lokale wegen rondom Margraten vol met verkeer, omdat de provinciale weg N278 was afgesloten Ook door de gedeeltelijke afsluitingen van de A2 en A79 werd het verkeer omgeleid door ondermeer België, wat voor oponthoud zorgde.

Een ander kritiekpunt heeft te maken met het zicht die de bezoekers hadden op het podium tijdens de ceremonie op zondag. De afstand tussen publiek en podium was te ver en drie Tv-camera's stonden zodanig opgesteld dat het zicht op de sprekers werd ontnomen. (Zie foto in gallerij) Deels ook tot ergernis van de aanwezige nationale en internationale pers. Een select gezelschap mocht de ceremonie van dichtbij vastleggen. De overige moesten verslag doen van de herdenking op grotere afstand, dat echter nauwelijks mogelijk was door de aanwezigheid van de eerder genoemde Tv-camera's. Met behulp van videoschermen werd een deel van het probleem opgelost.

President Bush is vandaag aanwezig bij de herdenkings-plechtigheden in Moskou waar de overwinning op Nazi-Duitsland wordt herdacht. Daarna vliegt hij door naar Georgië waar hij zijn Europese rondreis zal afsluiten.

© BON/Tekst en Foto’s: John Peters/Jean-Pierre Geusens


Provincie:
Tag(s):