maandag, 21. maart 2005 - 18:38

'Theaterbezoek Carré is levensgevaarlijk'

Amsterdam

Het zou helemaal mis zijn met de veiligheid van Carré als het gaat om het voldoen aan de brandveiligheidseisen. Dit meldt het tv-programma Editie NL van RTL maandagavond.
<BR>Na een ingrijpende verbouwing van ruim 23 miljoen euro werd het Koninklijke theater al weer vier maanden geleden geopend door Koningin Beatrix. Volgens Editie NL is een bezoek aan Carré ‘levensgevaarlijk’. Na eigen onderzoek van het tv-programma zouden noodborden ontbreken, zijn vluchtplattegronden verouderd, zijn deuren die open zouden moeten zijn gesloten, ontbreekt een evacuatieplan en werkt de noodverlichting niet goed.

Volgens de geldende regels zou het theater onmiddellijk moeten sluiten stelt Editie NL.

Blik op Nieuws(BON) confronteerde als eerste de brandweer van Amsterdam met deze constateringen en vroeg om een reactie. Een woordvoerster van de Amsterdamse brandweer legt uit dat het brandpreventie controleteam van de brandweer in principe naast wettelijk gestelde brandveiligheidseisen een advies voor brandveiligheid met daarin een aantal ‘verbeterpunten’ voor Carré heeft neergelegd bij het Stadsdeel die uiteindelijk zelf de verantwoording over heeft om daar mee te doen wat zij zelf willen.
Het Stadsdeel heeft deze geadviseerde ‘verbeterpunten’ besproken met Carré en het theater de gelegenheid gegeven om deze alsnog ten uitvoer te brengen. Eind maart 2005 zullen ook deze punten door het brandpreventie controleteam van de brandweer opnieuw worden nagelopen en zal worden gecontroleerd of alle genoemde punten alsnog zijn uitgevoerd.

Een woordvoerster van het Stadsdeel meldt dat Carré tijdens een brandveiligheidsinspectie op 15 november 2004 voldeed aan ‘alle gestelde wettelijke eisen’ en er op dat moment dan ook een gebruiksvergunning daarvoor door het Stadsdeel is afgegeven en daarmee het theater dus als ‘brandveilig’ mag worden beschouwd. Daarnaast werd een lijstje met 'beterpunten’ opgesteld die op een later tijdstip konden worden uitgevoerd.

Van het ontbreken van een evacuatieplan is dan ook volgens Hein Jens, directeur van Carré, geen sprake. Hij bevestigt desgevraagd aan BON dat Carré wel degelijk in het bezit is van een evacuatieplan en dit ook voldoende is ‘geoefend’ met het personeel.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):