zaterdag, 16. april 2005 - 19:25

Themamiddag voor diabetespatiëntjes

Ede

De kinderdiabetesverpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei verzorgen woensdag 20 april tussen 14.00 en 20.00 uur een speciale lotgenotenmiddag. Tijdens de middag controleren de twee verpleegkundigen de bloedglucosemeter van hun patiëntjes en geven informatie over de nieuwste bloedglucosemeters. Maar daarnaast staat de middag ook bol van de gezellige, ontspannen en creatieve activiteiten.

‘We kijken hoe kinderen prikken en of hun bloedglucosemeter goed functioneert,’ vertelt Hennie Walet, kinderdiabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Als kinderen langer dan een jaar hun glucosemeter gebruiken is een controle aan te bevelen. ‘We kijken met de kinderen mee hoe ze een meting verrichten en of ze bijvoorbeeld van te voren hun handen wassen.’

Het is de tweede keer dit jaar dat in het ziekenhuis een dergelijke middag voor diabetespatiëntjes georganiseerd wordt. Hennie: 'Het doel is niet speciaal de controle, maar vooral het lotgenotencontact. Kinderen zien zo dat ze niet de enige zijn met diabetes, maar dat er meer kinderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten. Ook is het leuk voor ouders om met elkaar ervaringen te kunnen uitwisselen.' De verpleegkundigen hebben al hun 90 patiënten in de leeftijd van 3 tot 18 jaar uitgenodigd voor de middag.

Activiteiten
Tijdens de middag kunnen kinderen behalve de metercontrole, tal van leuke activiteiten doen. Zo staat op het programma onder meer: buttons en sieraden maken, een poppenkast voorstelling, een triviantspel, darten en sjoelen. Er is een speciale knutselhoek waar een T-shirt beschilderd kan worden en er is een wedstrijd voor het maken van een voorlichtingsposter (met een prijs voor de meest creatieve en originele poster).

Afscheid
De middag is ook een gelegenheid voor de patiëntjes om afscheid te kunnen nemen van Ans Jansen, een van de twee diabetesverpleegkundigen. Zij stopt binnenkort met haar werk als kinderdiabetesverpleegkundige in het ziekenhuis.
Provincie:
Tag(s):