donderdag, 11. augustus 2005 - 22:12

Tieners pas op voor pedoseksuelen op het net

Driebergen

Het aantal internet-gerelateerde zedenzaken waarbij pedoseksuelen zich vergrijpen aan minderjarige slachtoffers is fors toegenomen. Dat zei Chris Groeneveld, hoofd van de afdeling Kinderpornografie en Pedoseksuele misdrijven van het Korps Landelijke Politiediensten, donderdagavond in de televisieprogramma Zembla.

Internet is een sterk groeiend medium waar jongeren via zogenoemde profielsites contact hebben met elkaar. Maar het zijn niet alleen jongeren die massaal de sites als Sugababes afsurfen naar leuke contacten onderhouden met leeftijdgenoten, maar ook veel pedoseksuelen weten inmiddels gewilde tienersites maar al te goed te vinden. Vaak volwassen mannen nemen hier de identiteit aan van een tiener en plaatsen valse foto’s op deze sites en proberen vervolgens via een chat tot een daadwerkelijke afspraak te komen. Wanneer zo’n afspraak achter de rug is, ging dit in veel gevallen gepaard met seksueel geweld met alle gevolgen van dien. Vaak durven de tiener slachtoffers geen aangifte te doen, omdat ze vinden dat het hun eigen schuld is.

Groeneveld van de KLPD, pleit in Zembla dan ook voor een landelijke voorlichtingsactie, om jongeren te wijzen op de gevaren achter het contact leggen op internet. Ook ouders zullen wat beter moeten toezien naar waar hun tiener heen surft. De recherche die belast is met de aantal aangiftes van misbruik, zien een enorme groei ten opzichte van 2003. In 2004 zijn de aangiftes van dit soort misdrijven verviervoudigd.
Categorie:
Tag(s):