dinsdag, 18. januari 2005 - 14:00

Tientallen auto-inbraken opgelost

Nijkerk

Met de aanhouding van twee Arnhemmers van 38 en 42 jaar denkt de politie enkele tientallen auto-inbraken in de gemeente Nijkerk te hebben opgelost.
<BR>De 38-jarige Arnhemmer wordt ervan verdacht eind vorig jaar zeker 80 keer te hebben ingebroken in geparkeerde auto’s in de gemeente Nijkerk. Maar ook op andere plaatsen in Nederland zou de man zijn slag hebben geslagen. Daarbij werden vooral laptops buitgemaakt met een totale waarde van enkele honderdduizenden euro’s. De gestolen goederen werden afgezet bij de
<BR>42-jarige Arnhemmer, die als heler optrad.

Beide verdachten werden halverwege november vorig jaar aangehouden in een onderzoek dat de politie Brabant-Noord had ingesteld. Al gauw haakte de recherche van de politie Gelderland-Midden aan omdat een groot deel van de inbraken zich ook in die politieregio had voorgedaan. Uit het onderzoek bleek verder dat de inbraken door heel Nederland werden gepleegd. De
38-jarige Arnhemmer wordt nu van ruim 400 autokraken verdacht.

Strooptocht
De Arnhemse verdachten kwamen voor het eerst in beeld bij een onderzoek door de politie Brabant Noord. Daar had de politie te kampen met tientallen auto-inbraken in Vught, net onder Den Bosch. Later bleek dat de 38-jarige verdachte al vanaf augustus 2002 actief was geweest in onder meer Zeist (82 inbraken), Amersfoort (25 inbraken) en Eindhoven (30 inbraken). In de hele politieregio Utrecht bleek de 38-jarige verdachte uiteindelijk 122 autokraken te hebben gepleegd. Tijdens zijn strooptochten door Nederland huurde de man steeds een auto. In de periode van 1 januari 2003 tot het moment dat hij werd aangehouden bleek hij zo’n 75.000 kilometer te hebben afgelegd.

Kofferruimte
De voorkeur van de verdachte Arnhemmer bleek uit te gaan naar grotere parkeerterreinen, zoals bij congrescentra, hotels en restaurants. Bij de inbraken werd steeds op dezelfde manier te werk gegaan: eerst werd het portier opengebroken, waarna de auto verder werd doorzocht. Daarbij viel vooral op dat auto’s met centrale portiervergrendeling na verbreking ook toegang verschaften tot de kofferruimtes. Vaak werden daar waardevolle goederen aangetroffen terwijl de eigenaars wellicht in de veronderstelling verkeerden die uit het zicht te hebben opgeborgen. Maar ook auto’s zonder centrale vergrendeling werden doorzocht: daar werd de achterbank naar voor geklapt waardoor alsnog in de kofferruimte kon worden gekeken.

Plukze
Tegen de 38-jarige Arnhemse verdachte is op grond van de zogenoemde ‘Plukzewetgeving’ een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld. Hiermee kan getracht worden het onrechtmatig verkregen voordeel van de verdachte af te pakken. De beide Arnhemmers zitten op dit moment nog in voorarrest.
Provincie:
Tag(s):