donderdag, 8. december 2005 - 13:17

Tip burger leidt naar pyromaantjes

Etten-Leur

De afgelopen dagen zijn drie minderjarige jongens uit Sprundel aangehouden. Het drietal van 13, 14 en 14 jaar wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal brandstichtingen in de wijken Grauwe Polder en Banakkers. Maandagavond werd door een oplettende burger aan de Guido Gezellelaan een 13-jarige jongen uit Sprundel aangehouden. Rond 19:30 uur zag hij dat drie jongens een struik in brand staken. De man fietste naar het drietal toe en zag kans om één van hen aan te houden. Bij een woning belde hij aan en waarschuwde op die manier de politie. Deze aanhouding bracht een lopend rechercheonderzoek van het Etten-Leurse politieteam in een stroomversnelling.

De politie is al geruime tijd op zoek naar een aantal personen, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk worden geacht voor enkele tientallen brandstichtingen in Etten-Leur. Bij de brandstichtingen, die vooral in de vooravond plaatsvonden, werden voornamelijk coniferen, heggen en struiken in brand gestoken. Sinds eind 2004 was er sprake van dergelijk brandstichtingen, waarbij telkens een spoor liep van de wijk Banakker naar de wijk Grauwe Polder.

Afgelopen november gingen soms 3 tot 5 struiken per avond in vlammen op. Na de aanhouding vielen de puzzelstukjes van het rechercheonderzoek in elkaar. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van de locale kennis van de wijkagenten en getuigenverklaringen. Dinsdag kon de politie na toestemming van het Openbaar Ministerie de twee andere verdachten uit Sprundel aanhouden. Op dit moment is een bekentenis afgelegd over 20 brandstichtingen. De politie sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen. De 13-jarige Sprundelaar is maandag na verhoor heengezonden. De twee andere verdachten mochten dinsdag na verhoor weer naar huis.

De oplettende getuige zal worden uitgenodigd voor de speciale avond voor de Beloonde Burger in het District Breda in juni 2006. Een project van de politie waarbij burgers in het zonnetje worden gezet die zich inzetten voor de bestrijding van criminaliteit of levensreddende handelingen hebben verricht.
Provincie:
Tag(s):