dinsdag, 13. december 2005 - 18:51

Toezichthouders krijgen wapenstok en handboeien

Barneveld

De toezichthouders van de gemeente hebben vandaag een wapenstok en handboeien gekregen. Dit omdat zij geslaagd zijn voor de module handboeien en wapenstok bij het Integraal Beroepsvaardigheids Training centrum (IBT-centrum) in Elst (gld). De bewapening maakt onderdeel uit van de extra bevoegdheden die de toezichthouders kregen toen zij dit voorjaar buitengewoon opsporingsambtenaren werden.

Afgelopen voorjaar zijn de toezichthouders al aangesteld als buitengewoon opsporingsambtenaren. Dit geeft ze meer bevoegdheden, zoals optreden bij overtredingen van de algemene plaatselijke verordening en de wegen en verkeerswetgeving. Dit in goede afstemming met de politie. Als buitengewoon opsporingsambtenaren zijn ze ook bevoegd om wapenstok en handboeien bij zich te dragen, mits ze daarvoor gediplomeerd zijn.

De wapenstok en de handboeien mogen gebruikt worden in noodsituaties. Dat is voor zelfverdediging en als, na overleg, de politie hier toestemming voor geeft.

Het ministerie heeft de toezichthouders aangesteld als buitengewoon opsporingsambtenaren. Het college van Burgemeester en Wethouders moet hier vervolgens toestemming voor geven. Dat is afgelopen voorjaar gebeurd.
Provincie:
Tag(s):