maandag, 14. februari 2005 - 14:04

Totale staking bij ENCI

Maastricht

Bij de cementfabriek ENCI brak vanmorgen omstreeks elf uur een staking uit van het personeel. Dit was vroeger dan de vakbonden gepland hadden. Zij wilden aanvankelijk wachten totdat de cementvoorraad bijna op was. Voor de werknemers duurde dit te lang en hebben ze vandaag al het werk neergelegd voor onbepaalde tijd. Ook de vestigingen in Rotterdam en IJmuiden hebben het werk neergelegd.

Oorzaak van deze onvrede is het bezuinigingsbeleid van de Enci, waarbij 220 werknemers hun baan verliezen. Een van de maatregelen is het sluiten van de cementoven. Volgens de ondernemingsraad is het beter om deze oven te laten functioneren. Het levert winst op en 100 banen zijn dan in ieder geval gered.

Vlak voor de ENCI ligt een rondvaarboot van een Maastrichtse rederij aangemeerd waar de stakers elke dag dat de staking duurt, zich dienen in te schrijven. Tegen half een vertrokken de meeste personeelsleden naar huis. Het is nu afwachten wat de directie onderneemt. Er heerst onrust bij het enci-medewerkers. ‘Het moest er toch een keer van komen deze staking’, aldus een werknemer. ‘Als de lonen worden ingehouden, kan ik wel een week of twee vooruit, maar dan begint de beurs toch krap te worden’.

Cement wordt er voorlopig niet meer opgehaald. Vrachtwagens staan langs de kant of vertrekken leeg naar hun opdrachtgever.

© BON Tekst/foto's: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):